2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Miattuk voltak a bombariadók

Beszüntette a rendőrség egy illegális mobiltelefon-szolgáltató tevékenységét, amelynek számairól indították a hamis oroszországi bombariadó-bejelentések egy részét - közölte Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője hétfőn az Interfax hírügynökséggel.
2017. december 4. hétfő 14:13 - HírExtra
 
Volk szerint a felszámolt hálózat egyike volt az ország legnagyobb illegális szolgáltatóinak. A csoport fizikai és jogi személyek számára interurbán és nemzetközi hívásokat biztosított Moszkva, Jaroszlavl, Kaluga, Krasznodar és az Altaj körzetében, olyan hamis hívásazonosítóval látva el őket, amelyek segítségével "jogellenes tevékenységet tudtak folytatni, egyebek között terrorcselekményekről tudtak szándékosan hamis bejelentéseket tenni".

A szóvivő elmondta, hogy a csoport tagjai, akiket azonosítottak és őrizetbe vettek, vallomást tesznek. A rendőrség Oroszország hat régiójában tartott házkutatást, 41 mobilhálózati átjárót, több mint 2 ezer, különböző szolgáltatótól származó SIM-kártyát, számítógépeket, adathordozókat és kommunikációs eszközöket foglalt le.

A felgöngyölített szolgáltatót nem jegyezték be hivatalos vállalkozásként és nem kapott engedélyt kommunikációs szolgáltatások biztosítására. A csoport ellen "jogellenes vállalkozói tevékenység címén" indult eljárás. Volk nem közölte, hogy az őrizetbe vett személyeknek konkrétan mely hamis bombariadókhoz volt közük.

Az orosz nagyvárosok hatóságaihoz és mentőszolgálataihoz szeptember óta rendszeresen érkeznek bejelentések forgalmas helyeken elhelyezett pokolgépekről. Eddig minden ilyen bejelentés hamisnak bizonyult. A moszkvai hatóságok november közepén közölt hivatalos becslése szerint az okozott kár értéke egyedül a fővárosban, ahol több mint 250 ezer embert kellett evakuálni, több százmillió rubelre tehető (egy rubel mintegy 4,5 forintot ér). Az Interfax szerint egy hónap alatt Oroszország-szerte több mint félmillió embert kellett az utcára menekíteni.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója október elején azt állította, hogy a hamis riasztássorozat négy, külföldön tartózkodó orosz állampolgártól ered. Mint mondta, az IP-telefonokat használó gyanúsítottaknak cinkosaik vannak Oroszországban.
A sajtóban korábban leginkább elterjedt elméletek az Iszlám Állam terroristáit, az "ukrán nyomot" vagy hackerek egy brüsszeli csoportját gyanították a történtek mögött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását