2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ételintolerancia és ételallergia: új orvostársaság alakult a kutatásokért

Több százezer ember életét keseríti meg az ételintolerancia úgy, hogy éveken át nem fedezik fel a kórt, az ételallergia pedig szintén felnőttek és gyerekek sokasága számára okoz napi kihívást – ez indokolja, hogy szakorvosok összefogásával új orvosszakmai szervezet alakult Ételintolerancia és Ételallergia Társaság néven a lakossági és szakmai ismeretterjesztés, valamint a kutatások előmozdítása érdekében.
2017. december 13. szerda 07:02 - HírExtra
 
– Mind a lakosság, mind az orvos kollégák körében szükség van ismeretterjesztésre, mert nagyon sokan küszködnek úgy az ételintoleranciával vagy az ételallergiával, hogy nem diagnosztizálják náluk a betegséget. Ez azért káros, mert sok beteg kezeli önmagát különféle tüneti gyógyszerekkel éveken át, mások orvostól-orvosig járnak, hogy választ találjanak a szervi elváltozás nélküli emésztési vagy székelési problémákra, ekcémás bőrpanaszokra, fejfájásra, fáradékonyságra, mire végre felmerül valakiben, hogy a háttérben ételallergia vagy ételintolerancia is állhat – jelenti ki dr. Takáts Alajos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke.

Azzal folytatja: a heveny ételallergia nem marad rejtve, mert az allergiát okozó alapanyag elfogyasztása után azonnal jelentkeznek a tünetek, súlyosabb esetben sürgősségi orvosi ellátásra is szükség lehet. A kisebb mértékű ételallergia vagy a teljesen más úton kialakuló ételintolerancia viszont nem okoz azonnal súlyos panaszokat, így nem gondolnak az étkezéssel való ok-okozati összefüggésre a betegek, gyakran pedig az orvosok sem, így nem történik megfelelő kivizsgálás.

Az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság célja egyrészt a széles körű társadalmi ismeretterjesztés, másrészt az egészségügyi dolgozók – elsősorban szakorvosok, háziorvosok, szakdolgozók, dietetikusok – továbbképzése, a szakmai tapasztalatok továbbadása. Az orvostársaság tervei szerint szakmai tevékenységével hozzájárul az ételintoleranciával és ételallergiával összefüggő egészségügyi problémák pontosabb tudományos megértéséhez, ezáltal pedig a betegségek által okozott egészségügyi problémák csökkentéséhez a lakosság körében.

Az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnökségében olyan elismert gasztroenterológusok dolgoznak, akiknek nagy tapasztalatuk van az ételérzékenységgel összefüggő betegségek kezelésében. Az elnökségnek tagja dr. Takáts Alajos, a Semmelweis Egyetem I-es Sebészeti Klinikájának gasztroenterológus-belgyógyász klinikai főorvosa mellett dr. Pécsi Gyula, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet orvosigazgatója, a belgyógyászati-gasztroenterológiai osztály vezető főorvosa és dr. Novák János, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház III. sz. Belgyógyászat osztályvezető főorvosa is.
Forrás: etelbajok.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását