2024. április 18. - Andrea, Ilma

Brexit: könnyen kaphatnak letelepedést az EU polgárok

A brit belügyminiszter szerint a Nagy-Britanniában élő több mint 3 millió külföldi EU-állampolgár bürokratikus akadályok nélkül juthat majd hozzá állandó tartózkodási engedélyéhez a brit EU-tagság megszűnése után.
2017. december 19. kedd 10:12 - HírExtra
 
Amber Rudd személyes levelet írt annak a 120 ezer uniós munkavállalónak, aki feliratkozott a belügyi tárca levelezési listájára, de a minisztérium kedden mindegyik külföldi EU-állampolgár számára hozzáférhetővé tette Rudd levelét.

A miniszter biztosítja az uniós társállamokból Nagy-Britanniába települteket, hogy az Európai Unióval elért megállapodás a jelenlegiekkel "jórészt" megegyező jogosultságokat biztosít majd számukra, és megőrzi hozzáférésüket a brit egészségügyi szolgálathoz, a jóléti juttatásokhoz és a nyugdíjrendszerhez.

Amber Rudd hangsúlyozza: a jelenleg külföldön tartózkodó családtagok a jövőben is jogosultak lesznek arra, hogy csatlakozzanak a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárokhoz.

Ezeket a jogosultságokat a brit kormány törvényben rögzíti, így a külföldi uniós polgárok abban a biztos tudatban élhetik életüket, hogy e jogaik nem változnak - áll a miniszteri levélben.

Amber Rudd kifejti, hogy a belügyminisztériumban külön stáb dolgozik a külföldi EU-állampolgárok új, letelepedett státusának megszerzéséhez szükséges digitális rendszer kiépítésén. A rendszert gyorsan és egyszerűen lehet majd használni, nem lesznek bürokratikus akadályok, és a folyamodványokat elbíráló tisztviselők a kérelmezők javát szem előtt tartva járnak majd el - ígéri levelében a brit belügyminiszter.

Rudd szerint az életvitelszerű további tartózkodásra szóló engedély beszerzése nem kerül majd többe, mint a brit útlevél kiváltása a brit állampolgárok számára.

A brit útlevélért jelenleg 72,50 fontot (26 ezer forintot) kell fizetni.

A minap a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára is azt ígérte a törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak, hogy "pár perc alatt" regisztráltathatják majd magukat állandó nagy-britanniai lakosként a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra.

Brandon Lewis a londoni parlament felső kamarája, a Lordok Háza európai uniós igazságügyi kérdésekkel foglalkozó albizottságának múlt heti meghallgatásán kijelentette: a letelepedett státusért folyamodó külföldi EU-állampolgároknak "várhatóan hat-nyolc" kérdésre kell majd válaszolniuk az erre létrehozott online felületen, és két héten belül választ kapnak a brit hatóságoktól. Lewis szerint a regisztráció a jövő év második felében indul, és sokkal egyszerűbb lesz, mint a jelenlegi rendszer, amelyben egy 85 oldalas folyamodványt kell átolvasni és kitölteni.

Kedden ismertetett levelében Amber Rudd belügyminiszter is azt hangsúlyozta, hogy a külföldi EU-állampolgároknak jelenleg nincs tennivalójuk, a folyamodványokat a kormány várakozása szerint 2018 második felétől lehet majd beadni.

A Nagy-Britanniát hazájuknak választó EU-állampolgárok "a mi családunk, a mi szomszédaink és a mi kollégáink, és szeretnénk, ha maradnának" - fogalmaz levelében a belügyi tárca vezetője.

Nemrégiben Theresa May brit miniszterelnök is levélben fordult a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárokhoz, közölve velük: azt szeretné, ha a brit EU-tagság megszűnése után is maradnának, mert "hazánk szegényebbé válna, ha Önök távoznának".

A brit belügyminisztérium Amber Rudd levelének keddi ismertetésével egy időben közölte, hogy az uniós munkavállalók a https://eucitizensrights.campaign.gov.uk/ címen feliratkozva juthatnak folyamatos tájékoztatáshoz az őket megillető majdani letelepedett státus kialakításának programjáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását