2018. október 19. - Nándor

Románia a magyar úton?

Hét európai uniós tagállam, köztük Franciaország és Németország bukaresti nagykövete közös nyilatkozatban figyelmeztette csütörtökön Romániát, hogy ne gyengítse meg az igazságszolgáltatás függetlenségét és a korrupcióellenes harcot az igazságszolgáltatás módosítására irányuló törvénytervezetekkel.
2017. december 22. péntek 08:12 - HírExtra
 
Franciaország, Németország, Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország a bukaresti nagyköveteik által jegyzett nyílt levél szerint elismeri, hogy Románia hiteles reformokat hajtott végre az elmúlt tíz évben az igazságügy területén. Úgy vélik ugyanakkor, hogy a héten a parlament által elfogadott, az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag, valamint a parlament asztalán levő, a büntetőtörvénykönyv és eljárási törvény módosítására irányuló törvénykezdeményezések veszélybe sodorhatják az elmúlt tíz év eredményeit.

Azt javasolták, hogy Románia kérje ki a Velencei Bizottság véleményét is a szóban forgó törvénytervezetekről és indítványokról.

Emlékeztettek, hogy az Európai Bizottság azt várja el Romániától, hogy az igazságügy reformja területén Bukarest "kiszámítható és átlátható" módon járjon el.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma november végén kérte fel a román parlamentet, hogy utasítsa el a jogállamiságot gyengítő kezdeményezéséket.

A bukaresti törvényhozói testület ennek ellenére a héten elfogadta a törvénycsomagot, amely egyebek mellett felelősségre vonhatóvá teszi a bírákat és az ügyészeket, elrendeli, hogy külön ügyészség vizsgálja a bírák és ügyészek által elkövetett törvénysértéseket, illetve csökkenti az államfő szerepét az ügyészség vezetőinek kinevezésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását