2018. október 23. - Köztársaság kikiált., Gyöngyi

Forr az amerikai belpolitika

Hatásköri túllépés miatt keresetet nyújtott be Robert Mueller különleges ügyész és az igazságügyi minisztérium ellen szerdán Paul Manafort, Donald Trump amerikai elnök volt kampánymenedzsere.
2018. január 4. csütörtök 09:03 - HírExtra
 
Mueller a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba történt esetleges orosz beavatkozást vizsgáló különleges vizsgálóbizottság vezetője. A bizottságot a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, James Comey tavaly májusi elbocsátása után hívta életre az igazságügyi minisztérium helyettes vezetője, Rod Rosenstein, és első konkrét cselekedete a Paul Manafort elleni vádemelés volt.

Manafort Donald Trump elnökválasztási kampányának első menedzsere volt, mindössze pár hónapig. Tavaly októberben a Mueller irányította bizottság a sok évvel korábban ukrán politikusoknak végzett lobbitevékenysége miatti feltételezett ügyletek, illetve adóelkerülés miatt emeltetett vádat ellene.

Szerdán benyújtott keresetükben Manafort ügyvédjei azzal érvelnek, hogy Muellernek és a vizsgálóbizottságnak nem Manafort korábbi munkáinak és adóügyeinek vizsgálataira szól a mandátuma, hanem az amerikai választási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozás kivizsgálására, így a vádemeléssel a bizottság túllépte a hatáskörét.

"A feltételezett ügyeknek nincs semmiféle kapcsolatuk sem a 2016-os választási kampánnyal, sem Donlad Trumppal. És nem is a különleges vizsgálóbizottság munkája nyomán kerültek napvilágra" - olvasható a perkeresetben, amely leszögezi azt is, hogy Rosenstein döntése Mueller kinevezéséről önkényes volt.

Robert Mueller irodája nem kívánta kommentálni a várható pert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását