2024. április 18. - Andrea, Ilma

Orbán megint a demokratikus jog ellenében

A Varsóval szemben indított uniós eljárás jogtalan, Magyarország ebben az ügyben kiáll Lengyelország mellett - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a TVP lengyel közszolgálati televízióban szerda este sugárzott interjúban.
2018. január 4. csütörtök 10:09 - HírExtra
 
Az uniós alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárásra vonatkozó kérdésre válaszolva Orbán Viktor kijelentette: Lengyelországot igazságtalanság érte. Úgy vélekedett, hogy a magyar kiállás nemcsak a lengyel-magyar barátság kérdése, hanem közép-európai érdek is.

Ha ma megtesznek valamit Lengyelországgal, azt holnap megtehetik egy másik országgal is - magyarázta.

A Brüsszel és Varsó közötti vita mögött az áll, hogy a térségünk az utóbbi években "jelentős szereplővé vált az európai színtéren" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A közép-európai államok elvárják, hogy legalább annyi befolyásuk legyen a közös európai ügyekre, mint amennyivel hozzájárulnak Európa gazdasági fejlődéséhez - jelentette ki Orbán Viktor. Márpedig a V4-ek stabilizáló szerepet játszanak Európában, nélkülünk az európai gazdaság sokkal gyengébb lenne - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint az uniós-lengyel vita mögött az húzódik meg, hogy a magukat fejlettebbnek tartó nyugati tagállamok hogyan viszonyulnak ahhoz az új helyzethez, hogy az unió centruma keleti irányba tolódott: korábban a német-francia együttműködésen múlt az európai politika, most már van egy német-V4 együttműködés. A Lengyelországgal szembeni fellépés mögött az is ott húzódik, hogy ezzel az új helyzettel még nem barátkoztak meg - jelentette ki a magyar kormányfő.

Az EU-n belüli vitákkal kapcsolatban megjegyezte: mindig tárgyalni kell, akkor is, ha kevés az esély - hangsúlyozta. Ugyanakkor kétségtelen, hogy az EU 28 tagállama nem egyformán látja a világot. Míg - főleg nyugaton - egyes tagállamok egy posztkeresztény vagy posztnemzeti korszakba szeretnének belépni, addig mi ragaszkodunk gyökereinkhez. Ezért gondolkodunk másképp a bevándorlásról is - mondta.

Az a kérdés, hogy lehetünk-e egy közösségen belül, ha ilyen különbözően látjuk a világot. Szerintem lehetünk - jelentette ki a miniszterelnök.

Erős Európát akarunk, de ehhez tiszteletben kell tartani egymás véleményét. Mi sem akarjuk meggyőzni a nyugatiakat, de nekik is hagyniuk kell, hogy megmaradjunk kereszténynek, lengyelnek, magyarnak - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Semmiképpen sem lehet összekötni az uniós költségvetést semmilyen jogállami eljárással - mondta a következő uniós költségvetési keretre vonatkozó kérdésre.

A kormányfő kijelentette: a közép-európai országok nem koldulnak. A kohéziós alapok révén térségünkbe érkező pénz nagy része visszakerül azokhoz, akik adták. A kohéziós politikával mindenki jól jár. Az is, aki adja és az is, aki használja. Ez német és francia érdek is, ők keresnek rajtunk - fejtette ki.

Kihasználatlan lehetőségek is vannak a lengyel-magyar együttműködésben, ezért csak magunknak tehetünk szemrehányást - hangsúlyozta.

A kereskedelmi együttműködés szépen fejlődik. De történelmi lemaradásban vagyunk infrastrukturális beruházásokkal - tette hozzá. Meg kell felezni a menetidőt vasúton Varsó és Budapest között, autópályát kell építeni, fejlesztésekre van szükség az energiaszektorban - sorolta. Magyarország szempontjából létkérdésének nevezte a lengyelországi cseppfolyósított gázkikötő elérését lehetővé tevő gázszállító hálózat kiépítését.

A migrációval kapcsolatos kérdésre válaszolva a kormányfő kijelentette: Magyarország meg fogja védeni déli határát a jövőben is, határai nélkül Magyarország olyan lenne, mint a tojás a héja nélkül.
A magyar határ egyben az egész Európai határa - tette hozzá. Néha úgy érezzük, hogy mintha valaki hátba lőne minket miközben, egész Európát védjük - reagált az uniós bírálatokra Orbán Viktor a lengyel közszolgálati televíziónak nyilatkozva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását