2024. március 19. - József, Bánk

A Párbeszéd nem tart az ÁSZ-tól

A Párbeszédnek nincs mitől tartania, ha az ÁSZ valóban törvényesen és méltányosan jár el - írja pénteki közleményében Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja.
2018. január 5. péntek 14:35 - HírExtra
 A Párbeszéd tegnap elküldte észrevételeit az Állami Számvevőszék, részletesen válaszolta a korábbi megállapításokat - jelezte a HírExtra számára a párt, ám hozzátették: "ezt megnehezítette, hogy az Alaptörvény XXIV. cikkét figyelmen kívül hagyva nem ismerhetjük meg annak az okiratnak a megállapításait, amelyre alapozza a bírságot az ÁSZ, így ezzel vitába szállni sem tud a párt."

Az Állami Számvevőszék eddig is rendszeresen vizsgálta a pártokat, közte a Párbeszédet is, de nem rótt ki korábban csak kisebb összegű büntetést. Most pár hónappal a választások előtt az összes ellenzéki pártot komoly büntetéssel akarja súlytani. A Párbeszéd esetében ez kéthavi működési költség, a választásokig járó állami támogatás kétharmada.

Az ÁSZ megállapításai a Párbeszédet olyan dolgokért sújtaná bírsággal, amelyeket az előző ellenőrzés során, amikor 3 revizor hónapokon keresztül személyesen is ellenőrizte a pártot, rendben lévőnek talált. A pártirodákkal kapcsolatos eljárás lehetetlen elvárásokat tartalmaz, mert a számvevőszék bármikor készíthet a saját szakértőjével olyan szakvéleményt, hogy túl olcsón bérelte a párt az irodáját.

"Ezek ellenére a Párbeszéd szeretne jóhiszeműséget feltételezni az ÁSZ vizsgálatáról és reméli nem fog visszaélni azzal, hogy a számvevőszéki törvény nem eléggé kidolgozott és az Alaptörvénnyel ellentétesen nem biztosítja a részrehajlástól mentes eljárások lefolytatását sem a jogorvoslat lehetőségét" - közölte Béres András.

A Párbeszéd szerint az Állami Számvevőszéknek lehetővé kell tennie, hogy a pártok megismerjék az összes olyan iratot, ezen belül az ingatlanbérleti értékbecslő szakvéleményt és a plakáthelyek árbecslését, amelyek alapján a bírságot ki akarja szabni a számvevőszék. Az ÁSZ nem alkalmazhatja a 2016-os hirdetéseinkre visszamenőleges hatállyal a 2017-es plakáttörvényt előírásait. A Párbeszéd nem számít büntetésre, mert nem követett el szabálytalanságokat. a számlánkra írt szabálytalanságokat. Az említett szolgáltatásokat olyan áron vettük igénybe, amelyet bármely más piaci szereplő is megkapott volna.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását