2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Emelkedik a Duna

A Duna bajor és osztrák vízgyűjtő területére jórészt a múlt hét közepén lehullott csapadék, és az enyhe időjárás következtében meginduló olvadás együttes hatására a Duna vízgyűjtő területén számottevő vízszintemelkedések alakultak ki - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.
2018. január 9. kedd 08:31 - HírExtra
 
Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai szerint a Duna nagymarosi szelvénye felett hóban tárolt vízkészlet mennyisége vasárnap 14,7 köbkilométer volt. Ez az elmúlt 20 éves időszak átlagértékének kevéssel több mint kétszerese, és nagyjából megegyezik a korábbi legnagyobb (2006-os) értékkel.

A jelenlegi rekord mennyiség még nem jelenti azt, hogy a tavaszi időszak kezdetén is kiemelkedően magas lesz ez az érték, hiszen a tél hátralévő részének időjárása, illetve az időszak alatt bekövetkező további hófelhalmozódás mértéke jelentősen befolyásolja a tavasz elején érvényes értéket - jegyezték meg.

A közlemény szerint a Felső-Duna, Inn, Traun-Enns vízgyűjtőkön január 2. és 4. között területi átlagban 40-65 mm csapadék esett. Ez részben hó formájában hullott, de az alacsonyabb területeken a folyékony halmazállapotú csapadék felgyorsította az átmenetileg enyhébb időjárásban kezdődött hóolvadást.

A Duna magyarországi szakaszán Nagybajcsnál a vízszint rövid időre meghaladta az elsőfokú készültségi szintet. Az árhullám jelenleg Budapest alatt jár, a fővárosban hétfőn hajnalban tetőzött a vízszint. Az alsó szakaszon készültségi szint alatti értékek alakulhatnak ki.

A többi vízfolyáson nem alakult ki számottevő árhullám, a Bodrogon a korábbi árhullámot követően még az elsőfokú készültségi szintek feletti vízállások érvényesek, és ez a helyzet feltehetően a hét második feléig így is marad.

Az előrejelzések szerint a következő 10 napban nem valószínű jelentős mennyiségű csapadék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását