2024. március 19. - József, Bánk

Az unióról beszélt Duda

Az uniós intézmények feladata az összehangolt európai politika, nem pedig a nemzetek megbélyegzése és egymással való szembefordítása - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban abban a beszédben, amelyet a diplomáciai testülettel tartott újévi találkozón mondott.
2018. január 12. péntek 13:32 - HírExtra
 

Beszéde döntő részét Andrzej Duda az Európai Unió (EU) jövőjének és Közép-Európa ebben betöltendő szerepének szánta. Európa erejét a nemzetek akaratának kell adnia és az uniós intézményeknek szolgálniuk kell ezt az akaratot - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: ha megfordítjuk e hierarchiát, és az intézményeket a nemzetek felé állítjuk, "megzavarjuk a dolgok valós rendjét"

Mindennek következménye az, hogy a társadalmak hátat fordítanak a közös Európa eszméjének - fogalmazott Duda, utalva az egyes uniós országokban tavaly rendezett választások eredményeire. Úgy látta: az uniós szerveknek elemezniük kellene az általuk ezen a téren elkövetett hibákat.

Szorgalmazta az EU nyitottságát további bővítésre, és ellenezte azt, hogy - mint fogalmazott - egyes tagállamokat kizárják a döntéshozatalból. Varsó elvárja az EU-tól "azt, amit az alapszerződések +a tagállamok lojális együttműködésének+ neveznek", és megvédi a uniós szubszidiaritás elvét - húzta alá.

Duda szerint az EU-nak három fő fenyegetésre kell reagálnia: a bomlás, a politikai szétesés fenyegetésére, végül pedig globális pozíciójának gyengülésére. A bomlásra a lengyel elnök a kétsebességes unió koncepcióját, a politikai szétesésre a brit kilépést hozta fel például.

A fenyegetésekre adandó válaszként Duda bölcs és megfontolt reintegrációt, az európai identitás alapértékeihez való visszatérést javasolta.

Lengyelország függetlenségének idei 100. évfordulójára utalva Andrzej Duda elmondta: a független Lengyelország "a Közép-Európa értékes része, a szuverén és bőséges Közép-Európa a közös Európa és a világ része".

Mint megjegyezte, szeretné, hogy a közös Európa jövőjéről folytatott vita kiinduló pontja éppen a lengyel és a közép-európai tapasztalat legyen. Térségünk hozzájárulása az EU-ról és az európai piac jövőjéről folytatott vitához nem csupán a közép-európai gazdaságok korszerűsítését, társadalmaink életkörülményeinek javítását célozza, e hangra szüksége van az egész EU-nak és az euroatlanti közösségnek - húzta alá.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában januárban megkezdett nem állandó lengyel tagság kapcsán Duda az uniós biztonságpolitika és a NATO összehangolása mellett állt ki, és kilátásba helyezte: Varsó folytatja a NATO-missziókban való részvételét, aktív szerepet vállal az ENSZ békemisszióiban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását