2024. március 19. - József, Bánk

Gigagyémántot találtak

A világ ötödik legnagyobb, 910 karátos gyémántját találták meg egy lesothói bányában.
2018. január 15. hétfő 13:06 - HírExtra
 
A gyémántbányászattal foglalkozó Gem Diamonds hétfőn jelentette be, hogy a dél-afrikai királyságban működő Letseng bányájából napvilágra került egy színtelen, kitűnő minőségű gyémánt, amelyet a világ legértékesebb gyémántjai közé lehet sorolni, abba a kategóriába, ahová a kibányászott gyémántok mindössze egy százaléka kerül.

A bejelentés hírére máris 15 százalékkal emelkedett a cég Londonban jegyzett részvényinek értéke. A Letseng bányából előkerült gyémántokat általában kiemelkedően magas karátonkénti áron vásárolják meg.

A Financial Times cikke szerint a nyers gyémánt akár 40 millió dollárt (10 milliárd forintot) érhet. "Ha feltételezzük, hogy a gyémánton nincsenek nagy zárványok, indításként 40 millió dolláros értéket becsülünk" - mondta Richard Knights gyémántszakértő a lapban.

Emlékeztetett arra, hogy a 2015-ben talált 1109 karátos Lesedi la Rona gyémántot végül tavaly ősszel 53 millió dollárért (13,3 milliárd forintért) értékesítették.

A Letseng bányában talált eddigi legnagyobb gyémánt a 603 karátos Lesotho Promise volt, amelyre 2006-ban bukkantak. A gyémántért egy évvel később 12,3 millió dollárt (3 milliárd forintot) adott egy vásárló.

Lesotho a Dél-Afrikai Köztársaságba beékelődött kis, szegény, hegyvidéki ország. A Letseng bányában talált drágaköveket anterwerpeni aukciókon értékesítik. A bánya 30 százalékban a lesothói kormány, 70 százalékban a Gem Diamonds vállalat tulajdona.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását