2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nőtt a kiskereskedelem

A kiskereskedelmi forgalom tavaly novemberben 6,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint is - jelentette szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adat 0,3 százalékponttal magasabb a január 8-án közölt első becslésnél, és a 2016 áprilisa óta a legnagyobb növekedés.
2018. január 24. szerda 09:41 - HírExtra
 
Az élelmiszer és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,6 százalékkal nőtt a forgalom az előzetesen jelzett 4,0 százalék helyett, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalmának növekedését 10,2 százalékról 10,4 százalékra javította a KSH. Az üzemanyag-kiskereskedelemben az előzetes közléssel megegyezően, 3,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az élelmiszerforgalom 2016 júniusa óta nem nőtt ilyen arányban, míg az iparcikkek forgalma tavaly szeptemberben is nagyobb, 12,2 százalékos növekedést mutatott.

Tavaly novemberben az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer-jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,3, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmán belül 17,8 százalékkal nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes-, 12,9 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-, 7,3 százalékkal a bútor-, műszakicikk-, 5,1 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint 4,5 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben. Ezzel szemben a forgalom volumene 5,0 százalékkal csökkent a használtcikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,0 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,8 százalékkal emelkedett tavaly novemberben, folytatva az évek óta tartó tendenciát.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,4 százalékkal bővültek 2017. novemberben.

Tavaly novemberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 925 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 44 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 40 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A múlt év első 11 hónapjában 4,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene tavaly január-novemberben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását