2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lichtensteinnel közösen dolgozunk

Magyarország és Liechtenstein sok kérdésben szoros szövetséges a nemzetközi szervezetekben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.
2018. február 7. szerda 10:39 - HírExtra
 

A tárcavezető Aurelia Frick liechtensteini külügy-, igazságügyi és kulturális miniszterrel találkozott, majd az egyeztetésüket követő sajtótájékoztatón kifejtette: a két ország együttműködik az ENSZ reformja, a nemzetközi büntetőbíróság munkájának megerősítése, valamint Szíria tekintetében egy elszámoltatási mechanizmus kérdésében.

Mint mondta, a két ország tagja annak a csoportnak, amely a világszervezet reformját tűzte ki célul a koherencia és átláthatóság érdekében. A nemzetközi büntetőbíróság munkáját pedig azért szeretnék megerősíteni, hogy szélesebb mandátummal járhasson el az emberiesség elleni bűncselekmények ügyében - mutatott rá. Hozzátette: továbbá az elszámoltatási mechanizmus Szíria esetében azért fontos, mert Magyarország álláspontja szerint a migráció ösztönzése helyett a kiváltó okokat kell kezelni, és ebben segíthet ez a kezdeményezés.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy emellett Magyarország és Liechtenstein abban is szövetségesek, hogy az adómegállapítás- és kivetés joga kizárólagos nemzeti hatáskör. A magyar gazdasági stratégiát az alacsony adókra alapozzák, és kulcsfontosságú, hogy mindenki tartsa tiszteletben, az adómegállapítás- és kivetés joga egy adott ország hatásköre. Magyarország ragaszkodik ehhez, ez versenyképességi kérdés, és csak azok az országok tudnak alacsony adókat megállapítani, amelyek pénzügyileg elég fegyelmezettek ehhez - magyarázta.

Aurelia Frick kiemelte: országa hálás, amiért Magyarország támogatja a kezdeményezéseit az ENSZ-ben.

Mint mondta, bár Liechtenstein nem tagja az Európai Uniónak, sok érdek köti össze Magyarországgal, ezért hatékonyan tudnak együttműködni az ENSZ-ben. Emellett olyan fontos ügyek is összekötik őket, mint a Brexit, amely mindkét országra komoly hatással van - tette hozzá.

Szijjártó Péter kérdésre elmondta: az ENSZ migrációs csomagjának első előterjesztése hétfőn került nyilvánosságra, ezt most elemzik, de az látszik, hogy a főtitkár előreszaladó nyilatkozatát követően tett tagállami panaszok "mintha részben meghallgatásra találtak volna", az általa képviselt migrációpárti megközelítéshez képest mintha bizonyos visszalépések lennének a szövegben. Az elemzés végén javaslatot tesz a kormánynak, hogy Magyarország részt vegyen-e a csomagról folytatandó tárgyalássorozatban, az ügyben jövő héten lehet döntés - közölte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását