2018. december 12. - Gabriella
Oroszország az általa bekebelezett Krím félszigetre négy év alatt olyan nagy számú katonát vezényelt, és akkora mennyiségű szárazföldi, vízi, légi fegyverzetet halmozott fel ott, amely a Fekete-tenger egész térségének biztonságát veszélyezteti - jelentette ki Anatolij Petrenko ukrán védelmi miniszterhelyettes hétfőn egy kijevi fórumon.
2018. február 27. kedd 07:39 - HírExtra
 
A fórumot abból az alkalomból rendezték meg, hogy négy évvel ezelőtt a krími tatárok tüntetéseket kezdtek az Ukrajnához tartozó félszigeten a terület elszakítása és Oroszországhoz csatolása ellen.

Az európai integrációért felelős miniszterhelyettes szavai szerint év eleji adatok alapján jelenleg a Krímben 583 páncélozott személyszállító harcjármű, 162 tüzérségi rendszer, 113 katonai repülőgép és 8 darab, robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajó állomásozik, amelyek az orosz fegyveres erőkhöz tartoznak.

Kiemelte, hogy míg 2013-ban mintegy 12 ezer orosz katona tartózkodott a Krímben - amivel az orosz Fekete-tengeri Flotta által akkor Ukrajnától bérelt szevasztopoli támaszpontra utalt -, addig most a félszigeten állomásozó orosz katonák száma meghaladja a 31 ezret.

A helyettes tárcavezető szavai szerint 2013-ban egyetlen orosz harckocsi sem volt a félszigeten, idén viszont már 40 darab van, a különböző típusú támadó katonai repülőgépek száma pedig 22-ről 113-ra emelkedett. A Krímben állomásoztatott orosz hadihajókról indítható robotrepülőgépek hatótávolsága 1500-2500 kilométer közötti - tette hozzá.

Petrenko rámutatott arra, hogy esetleges csapásmérések ellen is alaposan felszerelte a Krímet Oroszország modern katonai eszközökkel, köztük Sz-400-as és Iszkander típusú rakétarendszerekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását