2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Milliárdos csalást derítettek fel - nem politikusok

Egy bűnszervezet tagjai, valamint személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó cégek vezetői és strómanok, összesen negyven ember ellen emelt vádat milliárdos költségvetési csalás miatt - tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-t.
2018. március 2. péntek 13:37 - HírExtra
 
A közlemény szerint egy öttagú bűnszervezet 2013-tól olyan munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céghálózatot hozott létre, amelyben a cégek élére strómanokat állítottak, akik csupán papíron vezették a vállalatokat.

A munkavállalókat papíron a bűnszervezethez tartozó cégekhez jelentették be úgy, hogy a valóságban az adóelkerülő gazdasági társaságok foglalkoztatták őket. Ezután a - jellemzően vagyonvédelemmel foglalkozó - cégek a bűnszervezethez tartozó vállalatokkal különböző munkák teljesítésére színlelt szerződéseket kötöttek, így színleg saját munkavállalóikat vették kölcsönbe.

A dolgozók után a járulékokat sem az őket tényleges foglalkoztató adókerülő cég, sem a papírok szerinti munkáltató cég nem fizette meg. Emellett az adókerülő cégek az általuk befogadott fiktív számlák révén az adófizetési kötelezettségeiket is csökkenteni tudták.

A lebukás elkerülése érdekében a bűnszervezet a cégpiramis alján lévő munkaerő-kölcsönző társaságokat rendszeres időközönként lecserélte - tették hozzá.

A vádlottak a közterhek meg nem fizetésével, valamint a fizetendő áfa jogosulatlan csökkentésével 2013 januárjától 2015 júniusáig csaknem 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.
A bűnszervezet által létrehozott "adóelkerülő szolgáltatást" igénybe vevő 19 gazdasági társaság vezetői a jogtalan haszon bizonyos százalékát a bűnszervezet vezetőinek juttatták.

Az ügyészség negyven ember ellen nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre - részben bűnszervezetben elkövetett - különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását