2019. április 22. - Csilla, Noémi

Őrült naplója a Nemzetiben

Összművészeti eszközökkel, modern rendezésben látható Gogol Egy őrült naplója című műve a Nemzeti Színházban vasárnap, a Békéscsabai Jókai Színház vendégjátékában - hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
2018. március 4. vasárnap 12:20 - HírExtra
 
Köllő Miklós rendező a műsorban arról beszélt, hogy a Katkó Ferenc főszereplésével látható darab miben tér el a korábban ismert előadásoktól.

A rendező összegzése szerint a darab egy "fantasztikusan nagy ívű lélektani rajz", amit nem monodráma formájában képzelt el, hanem összművészeti eszközökkel, ténylegesen eljátsszák a történéseket.

A rendező szerint az előadáson vetítések, animáció, képek, víziók, látomások kavarognak, és számtalan olyan színpadi eszközt használtak, amelyet eddig még nem vonultattak fel ebben a műben. Köllő Miklós Dmitrij Sosztakovics zenéjét használta, amelyre Preisinger Éva különleges koreográfiát állított össze. A díszletet a Kossuth-díjas Székely László, a jelmezeket a szintén Kossuth-díjas Jánoskúti Márta tervezte.

A rendező beszélt arról is, hogy Katkó Ferenc "egészen rendkívüli adottságú színész", akinél alkalmasabbat nem tudott elképzelni a főszereplő, Axentyij Ivanovics Popriscsin megformálására. "Úgy szokták elképzelni, hogy Popriscsin figuráját kicsit vékony, kicsit idegbeteg, neurotikus (...) embernek kell eljátszania". Én viszont ezt a csinovnyik figurát "kicsit testesebbnek" képzeltem el - mondta.

Nyikolaj Vasziljevics Gogol 1835-ben írta az Egy őrült naplóját,amelynek főszereplője Axentyij Ivanovics Popriscsin címzetes fogalmazó, aki naplójában folyamatosan rögzíti megőrülése történetét, így jutunk el a kissé szórakozott csinovnyiktól a súlyos személyiségzavarban szenvedő betegig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását