2024. március 19. - József, Bánk

Titkolják az Elios-ügy papírjait

Az Elios-ügy feltárását célzó alternatív vizsgálóbizottság ellenzéki tagjai szerdán sikertelenül próbáltak betekinteni a társaságot érintő pályázati anyagokba a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fővárosi épületében. A tárca szerint a kért dokumentumok összegyűjtése megkezdődött, erről levélben tájékoztatták az ellenzéki politikusokat, akik arról is tudtak, hogy az iratok nincsenek a minisztérium épületében, ezért akciójukat kampány-, illetve sajtóeseményként kezelik.
2018. március 14. szerda 13:38 - HírExtra

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője a minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón "gyáva gazembereknek" nevezte a tárca vezetőit, akik szerinte érintettségük miatt próbálják meg eltusolni az ügyet. Kiemelte, egy hete írásban kértek betekintést a pályázati anyagokba, kedden este pedig azt a választ kapták a minisztertől, hogy közel egy hónapra van szüksége azok összegyűjtéséhez.

"Elsősorban az érdekel minket, hogy ki, kinek az utasítására, miért írta át a pályázati kiírást három nappal a beadási határidő előtt, és tette ezzel lehetővé az egész csalássorozatot" - mondta.

Harangozó Tamás közölte továbbá, egy gazdasági minisztériumtól kedden kapott válaszból kiderül, a kormány nem az OLAF-jelentésből értesült a visszaélésekről, ugyanis belső ellenőrző szerve 2016 óta vizsgálja a pályazatokat.

Szilágyi György, a Jobbik parlamenti képviselője elmondta, egy "diktatúra felé hajló kormányzati rendszer" alakult ki, amit szerinte az is mutat, hogy az országgyűlési képviselők munkáját önkormányzatok, kormányhivatalok és minisztériumok gátolják. Emellett a korrupciós csalássorozatban érintettek, így például a miniszterelnök is folyamatosan menekül a média és a választópolgárok kérdései elől - tette hozzá.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselője szerint egy kormányváltás után jóval több esélyük lesz megbüntetni a bűnösöket, de addig is mindent megtesznek az igazság felderítésére. Megjegyezte, várhatóan egy újabb vizsgálóbizottságot is felállítanak majd a "Kósa Lajos körüli pénzmozgások" ügyében.

Varju László, a DK poltikusa, független parlamenti képviselő szintén arról beszélt, hogy büntetést érdemel az a csalás, amelyben a "miniszterelnök és környezete közreműködött". Ehhez szerinte elsőként Polt Péter legfőbb ügyésznek kell távoznia.

Kiss Anita, az NFM sajtófőnöke ugyanit újságírókkal közölte, kedden levélben tájékoztatták a képviselőket, hogy élhetnek adatbetekintési jogukkal, ám a kért információk mennyisége miatt azok összegyűjtése hosszabb időt vesz igénybe. Levélben az is szerepelt, hogy a kért dokumentumok nem a minisztérium épületében vannak. Hangsúlyozta, ennek tudatában úgy gondolják, az ellenzéki politikusokat valójában nem is az iratok érdekelték, hanem egyszerű kampányeseményt tartottak.

A sajtófőnök kérdésre közölte, a képviselőket március 28-ig tájékoztatják arról, hogy mikor nézhetnek bele a kért adatokba. 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását