2024. március 29. - Auguszta

A legjobb innovátor: Richter

A Richter Gedeon Nyrt. nyerte a 2017. évi Innovációs Nagydíjat egy új, originális hatóanyag, a cariprazine kifejlesztéséért, valamint az ebből készített gyógyszerek gyártásáért és forgalmazásáért.
2018. március 29. csütörtök 07:03 - HírExtra
 

Bogsch Erik, a gyógyszergyártó cég elnöke szerdán az Országházban tartott átadón elmondta: magyarországi központú cégként a legjelentősebb eredménynek azt tartják, hogy tehetséges magyar szakembereket az országban tudnak tartani.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke az elmúlt évek legjelentősebb magyar innovációs sikerének nevezte a Richter fejlesztését, amely - mint mondta - rendkívül erős világpiaci versenyben született meg.

Az Ipari Innovációs Díjat a nehézgépjárművek csökkentett emissziójú üzemanyagának kifejlesztéséért a Mol Nyrt.-nek ítélte oda a bíráló bizottság.

Az Agrár Innovációs Díjat a Kite Zrt. kapta az időjárásfüggetlen trágyázási rendszer megvalósításáért.

A Környezetvédelmi Innovációs Díjat a Gremon Systems nyerte el a növények súlymérésén alapuló, aktivitásukat valós időben mutató döntéstámogató rendszer kidolgozásáért.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Innovációs Díjában a Kőröstej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. részesült idén gyártás- és csomagolástechnológiában innovatív készítményekért és a nemzetközi piacon elért sikerekért.

A Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díját a Shapr3D Zrt. vehette át tervező és modellező alkalmazásáért.

A bíráló bizottság kiemelt elismerést ítélt meg az Agrova Kft.-nek és a Phylazonit Kft.-nek a termőtalaj állapotát javító technológiáért.

A beérkezett 29 pályázatból további 8 innováció és 4 startup részesült elismerésben.

A rendezvényen Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) és a bíráló bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy egy nemzet sikerének kulcsa egyéneinek és intézményeinek versenyképessége, ezért átlátható és tiszta versenyt szorgalmazott az innovációs rendszerben. A nemzetek, régiók, szövetségek globális versenyében csak azoknak lehet hatása a világra, akiknek munkáját Magyarországon kívül is felismerik és értékelik - tette hozzá.

A vállalatok és vállalkozások sikere Pálinkás József szerint a folyamatos megújulás képességén múlik, az innovációs rendszer hatékonysága pedig az összefüggően működő intézményi hálózattól. Az NKFI Hivatal elnöke a díjátadón szorgalmazta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap költségvetésének megduplázását 2020-ig.

Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke össznemzeti ügynek nevezte a kutatást és a fejlesztést és megjegyezte, hogy az utóbbi években létrejöttek a versenyképességi fordulat feltételei. A világgazdaság erősebb szereplői nem adnak át önként magas hozzáadott értéket teremtő tevékenységeket, ezért Magyarországnak magának kell ezeket megteremteni tudásalapú gazdasággal és innovatív szemlélettel, az anyagi és jogszabályi feltételek biztosításával - tette hozzá.

Az évente átadott Innovációs Nagydíjat a Magyar Innovációs Szövetség alapította 1992-ben a kiemelkedő műszaki és gazdasági újítások elismerésére. Az értékelésnél a pályázatok eredetisége mellett az újításoknak köszönhető pénzügyi eredményeket és a társadalmi hasznosságot is figyelembe veszi a Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriuma által felkért bíráló bizottság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását