2024. március 29. - Auguszta
Donald Trump amerikai elnök nem támogatja az alkotmány második, a fegyvertartásra vonatkozó kiegészítésének visszavonását.
2018. március 29. csütörtök 06:57 - HírExtra


Donald Trump szerdán reggel Twitter-bejegyzésben reagált John Paul Stevens, az alkotmánybíróság egyik visszavonult főbírája kedden megjelent javaslatára, miszerint a valamennyi amerikai állampolgár számára fegyvertartást biztosító alkotmány-kiegészítést vissza kellene vonni.

"A második alkotmány-kiegészítés soha nem kerül visszavonásra! Bármennyire szeretnék is a demokraták, hogy ez megtörténjék és a legfelsőbb bíróság volt bírája, Stevens szavai ellenére is, erről szó sem lehet" - fogalmazott mikroblog-bejegyzésében az elnök. Majd hozzátette: "2018-ban még több republikánusra és a legfelsőbb bíróság megtartására van szükségünk".

John Paul Stevens, az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság volt tagja a The New York Times keddi internetes kiadásában vezércikkben szólított fel az alkotmányos kiegészítés visszavonására. Érvelésében hangsúlyozta azt is - utalva a hétvégi megmozdulásokra Amerika-szerte -, hogy a közvélemény támogatása azt jelzi: a törvényhozóknak olyan törvényeket kell megalkotniuk, amelyek átfogó ellenőrzést írnak elő fegyvervásárlás előtt, emelik a fegyvervásárláshoz kötelező korhatárt és megtiltják civileknek a félautomata fegyverek vásárlását.

A fegyvervásárlás és -tartás körüli országos vita február közepe óta lángolt fel ismét, amikor a floridai Parkland egyik iskolájában az intézmény egyik volt tanulója lövöldözött, 17 embert agyonlőtt és többeket megsebesített.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását