2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Kifejezetten népszerű az ingatlanvásárlók körében a XI. kerület, és ez igaz mind a használt, mind pedig az újépítésű lakásokra. Utóbbiakra különösen. Ez tetten érhető a meg nem torpanó keresletben és persze az árakban is. Egyik sem mondható szerénynek, ugyanakkor, ha jól körülnézünk, mindig találhatunk néhány jó lehetőséget a vásárlásra.
2018. április 18. szerda 06:24 - HírExtra


A XI. kerület azon kerületek közé tartozik, melyet kifejezetten kedvelnek az itt lakók. Így amikor - élethelyzetük változása okán - költözésre kerül sor, akkor jellemzően maradnak a környéken, és elsősorban a kerületen belül néznek körül - hívta fel a figyelmet Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője. A XI. kerület esetében ennek nem csak a megszokott környezet az oka - mely általában fontos tényező a biztonságérzet szempontjából az ingatlanvásárlók számára -, hanem az is, hogy a kerületnek kifejezetten jó híre van.

De jó híre mellett központi fekvése miatt is sokak - elsősorban persze az első lakásukat vásárló fiatalok, illetve az idősebb korosztály - számára vonzó, hiszen ezáltal könnyen és gyorsan elérik a munkahelyet, egyetemet. A legnagyobb érdeklődés most a 1,5-2 szobás panellakások, illetve téglaépítésűek iránt mutatkozik, különösen akkor, ha tömegközlekedési csomópontok környékén, vagy a 4-es metró vonalán helyezkednek el. Utóbbiak esetében persze az árak is 5-10 százalékkal magasabbak az átlaghoz képest.

És hogy hol járnak most az átlagárak? A téglaépítésű lakásoknál 500 ezer forint feletti négyzetméterárakról beszélhetünk, míg a panellakások ára 430 ezer forint környékén alakul. De például Gazdagréten 450 ezer forintos négyzetméteráron kínálják a paneleket.

A jó megközelíthetőségű részek mellett vonzó a vevők számára Budatétény családi házas övezete - mely egy magas presztízsű része Dél-Budának -, ahogy Rózsavölgy is, itt azonban 50 millió alatt ne keressünk megfelelő állapotú ingatlant. Ugyanakkor az alacsonyabb presztízsű Nagytétényben jelentős a vevői érdeklődés a 25-30 milliós forintos házak iránt. Budafok pedig örök sláger, 35-40 millió forintos lélektani határral. Ezek mellett Péterhegy, Kelenvölgy és Sasad is keresett részek, utóbbinál kicsit magasabb árfekvésre számíthatunk.

De nem csak a használt ingatlanok, hanem az újak is vonzzák az érdeklődőket. Sőt, kijelenthetjük, hogy egyre több az újlakás-kereső a kerületben - jegyezte meg Balla Ákos. Őket szerencsére két nagy projektnek köszönhetően ki is tudják most szolgálni a Balla Ingatlan szakemberei.

A részükről főleg olyan lakások iránt mutatkozik nagyobb érdeklődés, melyek már nem csak tervezőasztalon léteznek, hanem látható fázisban jár az építésük, sőt hamarosan az átadásra is sor kerül. Az ilyen beruházások azért vonzóbbak a még csak most indulókhoz képest, mert az érdeklődők nap mint nap azt hallják, hogy projektek dőlnek be kapacitáshiány miatt. Ezeknél sokszor el sem tudják kezdeni a munkát a beruházók, vagy már a legelején abbahagyják. Így a vevők érthető módon azokat a lakásokat keresik inkább, ahol már biztosra vehető az átadás.

Ilyen az Elite Park is, mely iránt szintén felfokozott az érdeklődés - mondta a Balla Ingatlan vezetője. Az előbbi okok mellett azért is, mert nem csak befektetési szempontból jó döntés itt egy lakás megvásárlása, hanem amiatt is vonzó az érdeklődők számára, mert közel fekszik az egyetemekhez és a munkahelyekhez, ráadásul mellette szól kedvező ár/érték aránya is.

Az árakkal kapcsolatban jó tudni, hogy a budapesti átlagot tekintve a megfelelő műszaki tartalmú, biztos anyagi háttérrel rendelkező, az építést már megkezdő beruházásoknál a négyzetméterár 600 ezer forint felett alakul, de általában magasabb. A XI. kerületben 600 ezernél indulnak az árak, és 1,4 millió forintig terjednek, az átlag pedig valahol 700 ezer forint környékén mozog.

Aki az említett kerületi értéksávon belül az olcsóbb újépítésűek közül választana, annak elsősorban a külső, albertfalvai részen érdemes tájékozódnia, ahol 30-40 négyzetméteres, egy-másfél szobás lakást is kaphat már 20 millió forintért. Persze az is igaz, hogy ezek az ingatlanok sok esetben nem hibamentesek, vagy például egy igen forgalmas út mellett épülnek. Érdemes tehát az ilyen adottságokat is mérlegre tenni, és ezt is figyelembe véve összehasonlítani a négyzetméterárakat. És csak ezután dönteni arról, hogy vajon a kerületen belül hol éri meg most leginkább belevágni egy ingatlanvásárlásba.
Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását