2024. március 29. - Auguszta
Nagy a kereslet az újépítésűek, valamint a kisméretű használt lakások iránt a XIII. kerületben. Az előbbieknél tovább emelkedtek az árak az elmúlt évhez képest, utóbbiaknál viszont úgy tűnik, megállt a drágulás.
2018. április 24. kedd 10:48 - HírExtra

Nemcsak a kínálat, a kereslet is jelentős a XIII. kerületben. A keresletet egyre inkább a kedvező lakáshitelek hajtják, melyeket mindenki kihasznál, aki tud - hívta fel a figyelmet Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Újépítésűekre és a használt ingatlanokra egyaránt számottevő az igény, utóbbiak esetében elsősorban a 45 négyzetméteres 1,5-2 szobástól a 60 négyzetméter feletti többszobásokig keresik a lakásokat az emberek. A kerületen belül leginkább Újlipótváros vonzó a vevők számára, a jobb infrastruktúra miatt. Ezen a részen a lakások négyzetméterára 100-150 ezer forinttal magasabb.

A kerületben az ár határolja be elsősorban a keresletet: kisméretű lakások iránt 25 millió forintig, míg a nagyobbak iránt 30-40 millió forintig érdeklődnek leginkább a vevők. Ez a kisebbeknél 490-520 ezres, míg a nagyoknál 420-450 ezres négyzetméterárat jelent. A kisebb lakásokat lényegesen könnyebb eladni, azon egyszerű oknál fogva, hogy ezeknek alacsonyabb a vételára - jegyezte meg a szakértő. Az újépítésűeknél a négyzetméterárak kislakások esetén 650 ezer forintnál indulnak, míg nagyméretű ingatlanok négyzetméterét 570 ezerért lehet eladni.

Tóth Viktória szerint mára az áremelkedés megállt, csak az újépítésűeknél tapasztaltak 8-10 százalékos drágulást, ami 1-3 millió forintos pluszt jelent a tavalyi árakhoz képest. Ezt az árnövekedést elsősorban az építőanyagok árának emelkedése, valamint a munkaerőhiány okozza, de az is közrejátszik benne, hogy egyre több fejlesztés jut el befejezés-közeli stádiumba, és az ilyen készültségi fokú ingatlanok drágábbak, mint a tervezőasztalon lévők. A hirdetési ár (irányár) és a valós eladási ár között egyre kisebb a különbség, vagy egyáltalán nincs is.

A használt lakások piacán sem jellemzők most a nagy alkuk. Igaz, hogy a vevők egyre inkább és egyre többet próbálnak alkudni - jelezve akár 20 százalékos árcsökentési igényt is az eladó felé -, ez azonban a szakértő szerint nem működik. Jelenleg az alku mértéke legfeljebb az 5 százalékot éri el, de sokszor csak néhány százezer forintot lehet lealkudni a hirdetési árból.

A piacon most a fiatalok, idősek és családok is aktívak, akadnak közöttük készpénzes vevők és nagy számban hitelre vásárolók, de gyakran találkozni külföldiekkel, főleg ázsiai vevőkkel. Ami a befektetőket illeti, ők is jelen vannak, de azok a felújítandó, jó házban lévő lakások, melyeket korábban kerestek, mára vagy elfogytak a kerületben, vagy túl magas áron kínálják őket.

A kiadásra vásárlás sem annyira jellemző a használt lakásoknál. Ilyen célra is inkább új vagy újszerű lakásokat vesznek most a befektetők. A kisebb újszerű lakásokat 120-175 ezer forintért lehet kiadni, míg a nagyobbakat 180-190 ezer forintért. Azt, hogy pontosan mennyiért vesznek ki egy lakást, a felújítottság, a bútorozottság és gépekkel való ellátottság határozza meg.

Ami a kerületi ingatlanpiac közeljövőjét illeti, a szakértő abban bízik, hogy az árak már nem emelkednek tovább. Azért reméli ezt, mert az ingatlanvásárlók ugyan szeretik a XIII. kerületet, de ha a mostaninál is magasabbra kúsznak az árak, akkor valószínűleg egy kerülettel kijjebb fognak már nézelődni.
Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását