2019. augusztus 19. - Huba

A barom Trump háborút akar?

Az amerikai elnök kedden egyoldalúan felbontotta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közreműködésével 2015-ben Iránnal kötött nukleáris megállapodást, és bejelentette, hogy újra szankciókat léptet életbe az Iszlám Köztársasággal és mindazokkal szemben, akik támogatják Irán nukleáris programját. Válaszul Irán tudatta, hogy továbbra is tiszteletben tartja a nemzetközi szerződést, az atomenergiát békés célokra használja fel – jelentette a Magyar Békekör szerdán.
2018. május 9. szerda 11:19 - HírExtra
 
Trump döntése általános felháborodást keltett a NATO-szövetségesek körében, csak Izrael és Szaúd-Arábia üdvözölte. A Reuters növekvő konfliktus veszélyétől tart a Közel-Keleten, a kőolajellátás tekintetében pedig bizonytalanságtól.

Az amerikai szankciók arra irányulnak, hogy megnehezítsék az iráni olaj világpiaci értékesítését (Irán napi 3,8 millió hordó olajat termel), és a nemzetközi bankrendszer használatát. Trump döntésének hátterében gazdasági és politikai megfontolások húzódnak: a „Mindenekelőtt Amerika”-filozófia jegyében előnyösebb helyzetbe akarja hozni az amerikai monopóliumokat európai vetélytársaikkal szemben, valamint fel akarja tartóztatni a 80 millió lelket számláló Irán növekvő katonai befolyását a térségben – véli a Magyar Békekör, emlékeztetve Irán szerepére Szíria felszabadításában az Iszlám Állam uralma alól, továbbá a jemeni konfliktusban vállalt szerepére Szaúd-Arábiával szemben.

A Békekör megjegyezte: Irán szorosan együttműködik Oroszországgal és Törökországgal a szíriai konfliktus békés politikai rendezésében, és élvezi Kína támogatását is az amerikai és a szaúdi nyomással szemben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását