2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Meglepetést okozott a magyar film

Clevelandi, bostoni és New York-i katolikus plébániák bezárásáról szól Somogyi Viktória dokumentumfilmes A hit kiárusítása című alkotása, amelyet május elején a kanadai Thamesville-ben, a Keresztény Élet Nemzetközi Filmfesztiválon díjjal tüntettek ki. A rendező szerint a film a meglepetés erejével hatott, mivel egy teljesen feltáratlan témát dolgoztak fel.
2018. május 15. kedd 10:05 - HírExtra
 

A rendező elmondta, hogy a filmet Kanadában a Award of Merit elismeréssel tüntették ki május 5-én, emellett pedig vetítették a floridai Orlandóban is, a keresztény tematikájú filmek és zenei alkotások legnagyobb fesztiválján, amelynek dokumentumfilmes szekciójába csaknem 700 filmet neveztek, Somogyi Viktóriát pedig jelölték a legjobb rendező díjára.

Az 50 perces dokumentumfilm, amelyet Somogyi Viktória szerkesztő-rendező, a Vatikáni Rádió magyar munkatársa és Jeff McIntyre amerikai operatőr-producer készített, clevelandi, bostoni, New York-i plébániák bezárását mutatja be, érzékeltetve a háttérben húzódó - elsősorban anyagi - megfontolásokat, a hívek többnyire hasztalan erőfeszítéseit templomukért és közösségükért. A dokumentumfilm középpontjában a clevelandi magyar katolikus templom közösségének a templom megtartásáért folytatott hősies és sikeres küzdelme áll.

A Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával, hároméves munkával elkészült film 2017 októberében Los Angelesben, a női alkotókat támogató La Femme Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, majd 2018 januárjában a Duna televízió is bemutatta.

Somogyi Viktória az MTI-nek telefonon elmondta: az orlandói fesztiválon az elmúlt évek legsikeresebb, vallásos témákat feldolgozó filmjeinek alkotói osztották meg tapasztalataikat egymással. A rendező szerint nagy az igény az ilyen tematikájú filmekre, és ennek fontosságát már Hollywood is felismerte.

"A filmbemutató utáni közönségtalálkozón a nézők kérdéseiből kiderült, hogy filmünk a meglepetés erejével hatott, annál is inkább, mivel egy eddig teljesen feltáratlan témához nyúltunk. Még keresztény körökben is szinte ismeretlen ügyről van szó, jóllehet a templombezárások nem csupán a katolikusokat érintik" - mondta el Somogyi Viktória az MTI kérdésére.

Hangsúlyozta, hogy a film fesztiválszerepléseivel sikerült reflektorfénybe állítani "a közösségteremtő erőt pusztító jelenséget, s egyúttal hangot adni a gyakran igazságtalan döntések néma elszenvedőinek is".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását