2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nehéztüzérséggel támadtak

Nehéztüzérséggel lőtték a "megszállók" péntekre virradóan a kelet-ukrajnai Trojicke települést, egy 13 éves fiú és apja életét vesztette, édesanyját és 18 éves bátyját sebesülésekkel kórházba szállították - közölte az ukrán Egyesített Erők Műveletének sajtószolgálata.
2018. május 18. péntek 15:51 - HírExtra
 

A 36 éves anya válságos állapotban van, a nagyobbik fiú nincs életveszélyben. A katonai jelentés szerint a Luhanszktól több mint 200 kilométerre északra fekvő, ukrán ellenőrzés alatti települést a Moszkva által támogatott szakadár erők a minszki megállapodásokban tiltott, 122 milliméteres tüzérségi fegyverekkel lőtték, 15 lövedék robbant fel lakott területen.

A sajtószolgálat beszámolt arról, hogy az elmúlt egy napban a szakadárok 60-szor nyitottak tüzet a Donyec-medencében, és hét ukrán katonát sebesítettek meg. A felderítés szerint az ukrán erők ez idő alatt hat szakadár fegyverest likvidáltak, egyet megsebesítettek.

Az UNIAN ukrán hírügynökség pénteki jelentése szerint előző nap repesztalálattól életét vesztette a Donyeck melletti Avgyijivka ipari övezetében zajló harcokban a szakadár fegyveres csoportok egyik parancsnoka, az oszétiai Oleg Mamijev. A férfi 2014 óta harcolt Ukrajna keleti részében a szakadárok oldalán.

Mamijev halálát Eduard Baszurin, a donyecki "népköztársaság" egyik vezetője is megerősítette pénteken, Donyeckben tartott sajtótájékoztatóján. A DAN szakadár hírügynökség jelentése szerint Baszurin hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt egy hét alatt 202 alkalommal sértették meg a tűzszünetet nehéztüzérséget is bevetve. Állítása szerint legalább 22 települést ért találat, ahol 25 lakóházban keletkeztek károk, egy polgári személy életét vesztette, nyolc megsérült. Több ukrán hírportál ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a szakadár híradásokhoz mellékelt fotókon a holtesten egyenruha van.

Február végén életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvény, amely Oroszországot agresszor, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területekké minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet fokozatosan, április végétől pedig hivatalosan hadműveletté alakult át, és új neve az Egyesített Erők Művelete lett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását