2024. március 19. - József, Bánk

Centenáriumi Kékszakáll

Száz éve mutatták be Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című művét az Operaházban. A centenáriumi évfordulón a világhírű darabot a dán Kasper Holten rendezésében láthatja a közönség az Erkel Színházban - mondta el Anger Ferenc, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója a M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.
2018. május 24. csütörtök 15:17 - HírExtra
 

Hozzátette: Bartók Béla már 1911-re biztosan kész volt az operával, amely nagyon sokáig lappangott, végül 1918. május 24-én mutatták be az Operaházban. Az egyfelvonásos művet csütörtökön, valamint 28-án és 29-én Eötvös Péter Vértelenül (Senza sangue) című operájával játsszák együtt. Az évfordulóra szervezett Kékszakállú100 minifesztivál keretében Bartók operájának két további rendezését is láthatja a közönség.

Az operairodalom minden esszenciája jelen van A kékszakállúban, amely ötven percbe sűríti a férfi és a nő kapcsolatának nagy kérdését és megoldhatatlan drámáját - hangsúlyozta Anger Ferenc.

Kiemelte: az opera szövegkönyvét író Balázs Bélát és Bartók Bélát is valószínűleg a Kékszakállú herceg figurájának ősi intenzitása fogta meg és inspirálta a mű megalkotására, ugyanis a történet több évszázados múltra tekint vissza az európai néphiedelmekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását