2024. április 16. - Csongor

Nagy a buli a digóknál

Sergio Mattarella olasz államfő megakadályozta, hogy a populista erők felborítsák az alkotmányos egyensúlyt - írta a La Repubblica balközép napilap hétfőn, miközben a jobbközép Il Fatto Quotidiano szerint az államfő szemétbe dobta az olasz választók több mint kétharmadának akaratát.
2018. május 28. hétfő 11:10 - HírExtra
 

Sergio Mattarella államfő vasárnap este jelentette be, hogy a pénz- és tőkepiacok negatív reakciójától tartott és ezért nem fogadta el az M5S és a Liga pénzügyminiszter-jelöltjét, az euroszkeptikus nézeteiről ismert Paolo Savonát. Ez az M5S-Liga kormányalakításának végét jelenti.

A legnagyobb napilap, a Corriere della Sera szerint az M5S és a Liga egyedül magát hibáztathatja a kudarcért. Az újság hihetetlennek tartja, hogy két párt a kormányalakítás 84 napja alatt nem tudott alternatív jelöltet állítani egy olyan kényes tárcára, mint a pénzügyminisztérium. Az a benyomás, hogy Salvini és Di Maio azért nem engedett, mivel Savonára hivatkozva "ki tudta magát húzni a közös kormányzás veszélyéből" - írta a Corriere.

A La Repubblica szerint Sergio Mattarella megakadályozta, hogy az M5S-Liga hirdette "változás kormánya" az "alkotmányt kiütő kormánnyá" váljon. Ha az államfő engedett volna az ultimátumoknak és a fenyegetéseknek, darabokra omlott volna az állami intézményes rendszer egyensúlya - vélte a La Repubblica.

Marco Antonelli, a jól értesült affaritaliani.it politikai hírportál főszerkesztője szerint soha nem látott helyzet állt elő Olaszországban. Hozzátette: ennél csak azt nehezebb megmondani, mi fog történni. Megjegyezte, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormányszerződése most hirtelen a pártok választási programjává lépett elő. Hangsúlyozta, hogy a soha meg nem született M5S-Liga kormány miatti politikai káosz győztese Matteo Salvini, a Liga vezetője, aki a felmérések szerint a következő választások egyeduralkodója lehet, miközben a M5S akár még félre is állíthatja Luigi di Maiót.

A jobbközép Il Giornale megjegyezte, hogy az M5S-Liga-kormány ötlete zsákutca volt, és az államfő a vétójával szívességet tett az olaszoknak. Az újság szerint Matteo Salvininek az a felkiáltása, hogy "Savona vagy halál!" hatékony politikai jelszó, de nem nevezhető politikai programnak.

Az Il Fatto Quotidiano úgy látta, az államfő, "Sergio király" a döntésével ismételten a pénzügyi piacokat helyezte a nemzeti szuverenitás fölé és gyorsabb lett volna, ha a választásokon az M5S-re és a Ligára szavazó 17 millió olasz voksát azonnal a szemétbe dobja.

A jobboldali Il Tempo azt írta, továbbra sem tudja senki, ki az a Paolo Savona, de máris hőssé vált az olaszok szemében.

A La Stampa szerint Salvini nevet, Di Maio pedig sír: az M5S vezetője mindent a kormányra tett fel és most a mozgalom haragjával szembesül, a Liga vezetője viszont azt folytatja, amit eddig is tett, örökös választási kampánnyal növeli pártja támogatottságát.

Az államfő hétfőn várhatóan Carlo Cottarelli közgazdászt bízza meg szakértői kormány megalakításával, amely nem fog bizalmat kapni a parlamentben, így a feltételezések szerint az őszi választásokig vezetheti Olaszországot.

Elemzők szerint a következő napokban kiderül, milyen erős a Matteo Salvini és Silvio Berlusconi közti kötelék, és az általuk alkotta jobbközép továbbra is együtt készül-e a választásokra. Ebben az esetben a közös ellenfél ismét az M5S lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását