2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ez épül Prágában

Új prágai kiállítócsarnokban lel várhatóan végleges otthonra Alfons Mucha Szláv eposza. Az új galéria felépítéséről kedden döntött a prágai önkormányzat - közölte újságírókkal Adriana Krnácová, a város főpolgármestere.
2018. június 7. csütörtök 13:26 - HírExtra
 

A szecesszió világhírű cseh mesterének a szlávok történelmét megörökítő húsz nagyméretű képből álló festményciklusának Prága a tulajdonosa. Mucha a 20. század húszas éveiben festett Szláv eposzát halála előtt Prágának ajándékozta, de azzal a feltétellel, hogy a főváros a nagyméretű festmények számára saját galériát épít.

Krnácová szerint az új galéria a prágai Kiállítási park bejárata közelében álló lapidárium épületének a kiegészítésével jön létre. A költségeket 580 millió koronára (6554 millió forint) tervezik. Az új galéria modern épülete nagyságban az 1891-ben épült történelmi lapidárium tükörképe lesz. Az építés keretében teljes mértékben felújítják az eddigi lapidárium épületét is, amely jelenleg rossz állapotban van.

"A választott megoldás előnye, hogy a Szláv eposz már két és fél év múlva végleges otthonra lelhet, ráadásul ezzel hozzájárulunk a Kiállítási park fejlesztéséhez is. A Szláv eposz ottani elhelyezése ugyanis nagyszámú érdeklődőt vonz majd a parkba" - magyarázta Adriana Krnácová újságíróknak.

A festményciklust eredetileg Charles Crane amerikai mecénás rendelte meg Muchától, az árát ki is fizette a művésznek, majd a művet Prágának ajándékozta. A korabeli dokumentumokban is ez a tény szerepel. Később maga Mucha is Prágát jelölte meg jogos tulajdonosként.

Korábban a festményciklus több mint négy évtizeden át a dél-morvaországi Moravsky Krumlov kastélyában volt, mert Prágában nem volt számára megfelelő kiállítóterem. A képciklus Prágában előzőleg csak 1928-ban volt rövid ideig látható, később évtizedekig raktárban őrizték, majd 1963-ban Moravsky Krumlovba vitték. Prágába a Szláv eposz 2010-ben került vissza.

Alfons Mucha 1860. július 24-én született Ivancice morva kisvárosban apja második házasságából. A szecesszió nagymestere 1939. július 14-én Prágában halt meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását