2024. március 19. - József, Bánk

Veszélyes lázat hordozhatnak a szúnyogok

Az emberekre is veszélyes nyugat-nílusi láz vírusával fertőzött szúnyogokat azonosítottak Csehországban - írta kedden a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.
2018. június 19. kedd 13:13 - HírExtra
 

A nyugat-nílusi láz ellen egyelőre nem létezik semmiféle ellenszer, nincs oltóanyag, és a fertőzés az emberek életét is veszélyezteti - mutatott rá a népszerű cseh újság.

A fertőzött szúnyogokat az elmúlt hetekben Dél-Morvaországban azonosították a szakemberek. "Nem kizárt, hogy már az ország más területein is megtalálhatóak" - mondta a lapnak Oldrich Sebesta, a brünni regionális higiéniai intézet szakkutatója.

Az életveszélyes vírust az elsősorban a halastavak környékén élő Culex modestus szúnyogfajtához tartozó rovaroknál fedezték fel a kutatók. Szakvélemények szerint azonban ezek a szúnyogok képesek a városi körülményekhez is alkalmazkodni.

A szúnyogcsípés után a fertőzés lappangási ideje két-három hét. A fertőzött ember ezután izom- és ízületi fájdalmakat, fejfájást érez, majd belázasodik. Az emberek többsége ugyan nagyobb probléma nélkül elviseli a fertőzést, de a meggyengült egyének számára a csípés akar halállal is végződhet - magyarázta Petr Husa, a brünni Fertőző Betegségek Klinikájának főorvosa.

Cseh higiénikusok szerint a nyugat-nílusi láz vírusát vándormadarak hozhatták el Afrikából Csehországba, ahol most azonosították. Az újság ezért fokozott óvatosságra intette mindazokat, akik a halastavak környékére terveznek kirándulásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását