2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Mivel a hirdetési árak mára rendkívüli mértékben elszakadtak a valós értékesítési áraktól, így azt gondolnánk, hogy egyre nagyobb a tere az alkunak. Ezt azonban nem lehet általános érvénnyel kijelenteni. A helyzet ingatlantípusonként, területenként és a túlárazottság mértékétől függően változik.
2018. június 21. csütörtök 07:05 - HírExtra
 
A vevők akár 20 százalékot is bemondanak

A XIII. kerületben a használt lakások piacán nem jellemzők most a nagy alkuk - mondta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Igaz, hogy a vevők egyre inkább és egyre többet próbálnak alkudni - jelezve akár 20 százalékos árcsökkentési igényt is az eladó felé -, ez azonban a szakértő szerint nem működik. Jelenleg az alku mértéke legfeljebb az 5 százalékot éri el a kerületben, de sokszor csak néhány százezer forintot lehet lealkudni a hirdetési árból.

Ugyanez a helyzet a IV. kerületi panelek esetében is, hiszen, mint Balla Frigyesnek, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi szakmai vezetőjének szavaiból kiderült, a paneleknél 100-200 ezer forintos, jelképes összeget lehet alkudni legfeljebb. Ugyanakkor a használt téglaépítésű lakásoknál és a családi házaknál az alku mértéke eléri a 3-5 százalékot is.

A többi kerület és agglomerációs település esetében is nagyon hasonló a helyzet, tehát 5 százalék alatt marad az alku mértéke a lakásoknál, de a keresettebb méreteknél és típusoknál szinte hirdetési áron kelnek el az ingatlanok. Fontos azonban ilyenkor a megfelelő árképzés, ha valóban el szeretnénk adni az ingatlanunkat - hangsúlyozzák a szakértők.

A Balatonon is ugyanezekkel a számokkal találkozunk. A 20 millió forint alatti kategóriába tartozó siófoki panelek 1-2 hét alatt elkelnek, de az sem ritka, hogy mindössze 1-2 napot kell várnia a tulajdonosnak. Így aztán a vevők alkuról nem is nagyon álmodhatnak: sokszor hirdetési áron kelnek el a használt ingatlanok - hangsúlyozta Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője.

Az eladó motivációjának is függvénye


Kicsit máshogy ragadta meg az alku kérdését Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője. Ő azt hangsúlyozta, hogy habár az ingatlanok nagyobb részénél sor kerülhet kisebb-nagyobb alkukra, ennek pontos mértéke mindig attól függ, hogy mennyire erős az eladó motivációja, mennyire igazodik a piaci realitáshoz az ár, és mekkora az érdeklődők száma.

Marosvölgyi Gabriella, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője ehhez még hozzátette, hogy általában azokkal nehezebb alkudni, akik csak nemrég kezdték el árulni a lakásaikat. Aki már egy ideje hirdeti az ingatlanát, az könnyebben hajlik az árengedmény felé. Sokan ugyanis rájönnek, hogy az általuk elképzelt árért nem nagyon fog elkelni, így ha komolyan gondolják az eladást, akkor nem marad más lehetőségük, mint az árengedmény.

Az eladók persze sokáig nem hiszik el, hogy nem fogják tudni eladni a lakásukat az elképzelt árért, illetve sokuknál a megfelelő motiváció is hiányzik, így elengedik azt a vevőt, aki megpróbál jelentősebb mértékben alkudni az irreális árból. Legfeljebb akkor hajlandók csökkenteni az áron, ha már hónapok óta nem érkezik érdeklődő - tette még hozzá Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Nagyobb alku a családi házaknál


A családi házak árai sokkal kevésbé összehasonlíthatók, mint a társasházaké. Az egyedi árazások, a magasabb árak és a lassabb forgási sebesség miatt már eleve azt feltételezzük, hogy nagyobbak az alkuk. És ez valóban így is van: a családi házaknál, ikerházaknál nagyobb mértékű árengedményekkel lehet találkozni - erősítette meg Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője. Ugyanakkor a 10 százalékos mértéket - melyet szerinte sokan feltételeznek - nem éri el az alku átlagos mértéke. És ez nem csak Érdre igaz.

Dél-Pesten például 0-5 százalék között alakul az alku átlagos mértéke, azonban ritkán előfordul, hogy a 10 százalékos mértékig emelkedik. Utóbbi akkor lehetséges, ha az ingatlan erősen túl van árazva, és elég régóta árulja a tulajdonosa ahhoz, hogy elérkezettnek lássa az időt a továbblépésre.

Ez a 10 százalék alatti alku-mérték azonban csak egy átlag Hártó Regina szerint. Ő is azt hangsúlyozta, hogy az eladó motiváltságától és a túlárazás mértékétől függ, hogy adott esetben pontosan mennyivel lehet csökkenteni a hirdetési árban szereplő összeget.

Mennyit lehet alkudni az újépítésűek árából?

Az újépítésűek esetében lehet talán a legkevésbé alkudozni. Gyakorlatilag “fix” árakról beszélhetünk, melyek inkább csak felfelé kúsznak. Kovács Péternek, a Balla Ingatlan Dunakeszi irodájának szakmai vezetőjének az a tapasztalata, hogy az alku az újépítésű ingatlanoknál nem igazán jellemző. Ha egy klímát sikerül belealkudni az árba, akkor “az már nagy teljesítménynek mondható” - tette hozzá.

Ugyanígy látja a helyzetet a Balaton esetében Krausz Gábor. Az újépítésűeknél az árak ott is jellemzően fix árak, alkudni egy-egy drágább lakásnál lehet esetleg 1-2 százalékot, illetve a 60-70 millió forint feletti kategóriában egy ajándék tároló, autóbeálló még “beleférhet az üzletbe” - fogalmazott.
Forrás: Balla ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását