2024. március 19. - József, Bánk

Szeged elnémul

Ismét módosították a szegedi zajrendeletet. A város közgyűlésének pénteki ülésén elfogadott, a korábbinál szigorúbb szabályozás szeptember 15-én lép hatályba.
2018. június 23. szombat 10:19 - HírExtra
 

A rendeletmódosítást az MSZP és az Összefogás Szegedért képviselői támogatták, a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak vagy tartózkodtak.

Botka László (MSZP) polgármester a vitában kifejtette, a rendelet semmilyen új korlátozást nem jelent a lakosságnak, a közterületen szervezett rendezvényeken, illetve a vendéglátóipari egységek teraszain és kerthelyiségeiben korlátozza a hangosítás használatát hétköznapokon este 10 órától, a hétvégéken éjféltől.

Haág Zalán, a KDNP közgyűlési frakcióvezetője hangsúlyozta, a rendeletmódosítást nem előzte meg érdemi egyeztetés. A politikus szerint a szabályozás valódi célja nem az, hogy a lakosság nyugalmát szolgálja, hanem, hogy bizonyos vállalkozásokat kiszorítson a piacról, másokat pedig helyzetbe hozzon.

Hozzátette: fennáll a veszélye annak, hogy szelektív lesz az önkormányzat bírságolási gyakorlata. A képviselő módosító indítványában azt javasolta, hogy az új szabályozás csak jövőre lépjen hatályba, így az egyeztetések után mindenki számára elfogadható megoldás születhetne.

A közgyűlés áprilisban döntött a zajrendelet módosításáról először. A jogszabályt - 27 rendezvényszervező és vendéglátó közérdekű bejelentése nyomán - a megyei kormányhivatal megvizsgálta, és törvényességi felhívásban kifogásolta, hogy a korlátozás alól kivételt enged az állami és önkormányzati rendezvényeknek. Álláspontjuk szerint ez a megkülönböztetés az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe ütközik.

Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője - a kormányhivatal észrevételének megfelelően - a rendelet módosítását kezdeményezte, tovább szűkítve a kivételezett rendezvények körét: a korlátozás nem vonatkozik az idén 87 éves Szegedi Szabadtéri Játékokra, az először ötven éve megrendezett Szegedi Ifjúsági Napokra és a szintén komoly hagyományokkal rendelkező Szeged Napja ünnepségsorozatra, valamint a Szegedi Egyetemi Napokra.

A főjegyző kifejtette, az emberek védelmében hozott szabályozás a vállalkozók és a lakosság közötti vitát kívánja megoldani, biztosítva a pihenéshez való jogot. Közölte, a kormányhivatal előzetes véleménye szerint a módosított rendelet minden szempontból megfelel a törvényességi kritériumoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását