2024. március 29. - Auguszta

Gondok az uniós pályázatoknál

A Jobbik az oktatásról, a Párbeszéd az uniós közbeszerzési pályázatokról beszélt kedden napirend előtt az Országgyűlésben.
2018. június 26. kedd 13:16 - HírExtra
 


Jobbik: nő az iskolaelhagyók száma

Ander Balázs, a Jobbik képviselője arról beszélt, hogy országosan 12,5 százalék, az észak-keleti régióban 20 százalék feletti azok aránya, akik úgy lépnek ki az iskola világából, hogy nem szereznek szakmát és sokszor a nevüket sem tudják leírni.

Úgy fogalmazott: politikai tabuktól mentesen, de higgadtan és őszintén kellene arról beszélni, hogy ha nem lesz sikeres integráció, akkor milyen jövő vár azokra az "óriási gettórégiókká züllő, lassan megyényi területeket felölelő perifériákkal, ahol sokan nem hallották azt a szentenciát, hogy iskola nélkül fiatalon a nyomorba sokat szülni, az nem kulturális jog és erény".

Megjegyezte: nem tartozik azok közé, aki szerint csak úgy lehet felzárkózatni, "ha genderszakos diplomát adnak Kolompár Dzsenifer vagy Kalányos Józsi kezébe", arra viszont választ vár, hogy az alapoktatás vagy a rendszerváltás óta a "pedagógia elfekvőjévé vált szakképzés" megerősítése nélkül miként lehet elkerülni az egyre gyorsuló lecsúszást és összeomlást.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az Országgyűlés nevében visszautasította a jobbikos képviselő szavait, amelyek szerinte megsértették a magyar diákokat, a pedagógusokat, több megyényi magyar embert és a teljes magyar cigányságot.

Hangsúlyozta, a kormány a jövő évi költségvetésben már 2000 milliárd forint fölé emeli az oktatásra fordított forrásokat, ami 38 százalékkal több, mint 2010-ben. Az államtitkár a kormány oktatási intézkedéseit sorolva úgy vélte: ha a jobbikos képviselő őszintén beszélne felzárkózásról és nem cigányozni akarna, akkor támogatná a hároméves kortól kezdődő kötelező óvodai ellátást.

Párbeszéd: súlyos szabálytalanságok az EU-s pályázatoknál

Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy friss adatok szerint 29 vizsgált uniós pályázatból 24-ben találtak szabálytalanságokat, ami példátlan.

Azt mondta, a túlárazás volt a szabálytalanságok egyik oka, vagyis ez a közpénzek megcsapolásának "kedvenc technikája" a Fidesznél, illetve a hozzá közeli oligarcháknál. Szerinte az ügyben 100 milliárd forintot meghaladó bírságra lehet számítani. Különösen felháborító - jegyezte meg -, hogy a kancellária a közbeszerzések ellenőrzését kiközvetítette külső cégeknek és ügyvédi irodáknak, akik ebből milliárdos bevételhez jutottak.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: Magyarországot régóta kísértik az MSZP-SZDSZ-kormány visszaélései, "csontvázak esnek ki a szekrényből". A rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb korrupciós ügyének a négyes metró beruházását nevezte, amelyben 167 milliárd forint közvetlen károkozás történt. Arra kérte az ellenzéki képviselőt, hogy segítsék az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat, mert az ügyben érintett politikusok eddig nem tettek eleget az együttműködési kötelezettségüknek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar ellenőrzési rendszer dicséretet kapott az OLAF-tól.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását