2024. március 29. - Auguszta

Senkinek nem jó a Brexit

Az Európai Unióba irányuló brit export éves szinten 6,,8 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest, míg az Uniós kivitel Nagy-Britanniába csak 0,9 százalékkal, áll a piacvezető hitelbiztosító tanulmányában.
2018. június 27. szerda 12:01 - HírExtra
  Az Atradius elemzői szerint ezt a font gyengülése okozza. A brit valuta 2016 júniusa óta 14 százalékkal romlott az euróhoz képest, ami növelte a brit áruk versenyképességét az Európai Unióban. A szakértők az árfolyam stabilizálódására számítanak az idén, de ha a kilépési tárgyalások újra megrekednek, az ismét negatívan hat majd a kereskedelemre. A Brexit várhatóan 0,5 százalékkal lassítja majd a magyar GDP növekedését is.

A piacvezető hitelbiztosító országigazgatója szerint a magyar gazdaságra is negatívan hat majd a britek kilépése az Európai Unióból. – „Magyarország nagy-britanniai exportja a teljes kivitel 4,6 százalékát tette ki két évvel ezelőtt, ez pedig a GDP közel 4 százalékát jelentette. A magyar gazdaság számára nem közvetlen kereskedelmi veszteségeket prognosztizálunk, hanem azt, hogy a Brexit lassítja az eurózónát, az itteni csökkenő kereslet pedig gyengíti majd a magyar exportot is” – mondta Vanek Balázs.

Az Atradius elemzése szerint jelenleg a járműipar a Brexit legnagyobb európai vesztese. Az európai autó-, busz, hajó- vagy repülőgépgyártás kivitelének 11,3 százaléka irányul az Egyesült Királyságba. Ezt követi az élelmiszeripar és a textilipar. A legveszélyeztetettebb ország Írország, az ír gépgyártás 44,2 százaléka, és az élelmiszeripari termelés 40,3 százaléka a brit piacra kerül.

A hitelbiztosító elemzői azt várják, hogy az európai export Nagy-Britanniába kis mértékben erősödik az idén és jövőre. – „Ezt az teszi lehetővé, hogy megáll a font gyengülése, így jövőre sem várunk árfolyam ingadozást. Középtávon lényegesebb, hogyan folytatódnak a Brexit-tárgyalások az EU és az Egyesült Királyság között. Mi azt valószínűsítjük, hogy a kilépésig csak egy kereskedelmi keretrendszer születik majd meg, és a pontos szabályozást egy átmeneti időszak után lehet életbe léptetni” – mondta az Atradius országigazgatója.
Forrás: Avantgarde group
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását