2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kilencven éves a művésztelep

Kilencven évvel ezelőtt, 1928-ban indult a hortobágyi művésztelep, ebből az alkalomból Vászonra örökítve a sík világa... címmel nyitnak meg kiállítást szombaton a debreceni Kölcsey Központban - jelentették be a szervezők szerdán, a leendő tárlat helyszínén tartott sajtótájékoztatón.
2018. június 28. csütörtök 09:26 - HírExtra
 
Bódor Edit, a Főnix rendezvényszervező igazgatója felidézte, hogy a 20. század elején a nagybányaiak, később a vásárhelyiek, mindenekelőtt Tornyai és Koszta nyomdokaiban három művész, Boromisza Tibor, Káplár Miklós és Maghy Zoltán 1928-ban Hortobágyi Kolónia néven alapította meg az első hortobágyi plein air csoportosulást. Mindhárman az alföldi festészet megkerülhetetlen alakjai.

Hosszú szünet után az 1970-es években folytatódott a pusztában való festés Égerházi Imre festőművész vezetése alatt Hortobágyi Alkotótábor néven. Bár Maghy Zoltán személyében ott volt a folytonosság, 1981-ben a tábor ismét megújult, ekkor Sipos Zsófia, Madarász Gyula és Tar Zoltán is csatlakozott a "pusztázáshoz", a tábor pedig Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep néven folytatódott - ismertette a részleteket H. Csongrádi Márta, aki 2012-től vezeti az immár Hortobágyi Káplár Miklós Nemzetközi Művésztelep néven működő tábort.

Gencsi Zoltán, Hortobágy alpolgármestere szerint a három alapító festő által működtetett kolónián keresztül ismerhették meg először külföldön a pusztát, az ott dolgozó művészek ugyanis "olyan különlegességnek vitték a hírét, amely tőlünk nyugatra nem létezik".

A szombaton megnyíló, csaknem 100 műalkotást bemutató tárlat - festmények, grafikák, fotók, plasztikák - alkotói között Boromisza Tibor, Káplár Miklós és Maghy Zoltán munkái mellett az elmúlt évtizedek alatt a művésztelepen megfordult több száz alkotó közül a legjelentősebb hazai és külföldi művészeknek a Hortobágyot megörökítő alkotásai szerepelnek.

Az idei hortobágyi művésztelepet július 9. és 18. között harminc hazai és külföldi művész részvételével rendezik meg a Hortobágyon - jelezte H. Csongrádi Márta, megjegyezve, hogy a tárlat kapcsolódik a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál, valamint a Hortobágyi Lovasnapok programjaihoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását