2024. április 19. - Emma

Oroszország makacskodik

Oroszország nem ismeri el legitimnek a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) azt a felhatalmazását, amely lehetőséget biztosít a vegyifegyver-támadások felelőseinek megállapítására - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön Moszkvában.
2018. június 28. csütörtök 12:09 - HírExtra
 

"Természetesen nem ismerjük el az úgynevezett attributív mechanizmus legitimitását" - mondta Rjabkov újságíróknak.

Szavai szerint Oroszországnak kétségei vannak az OPCW és a vegyifegyver-tilalmi egyezmény fenntartásának lehetőségében, miután arról született döntés, hogy az OPCW-n belül létre kell hozni egy mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy megnevezzék a harci hatóanyagok bevetésének felelőseit.

"A következmények nagyon súlyosak lesznek. Végeredményben nagyon homályossá válnak a vegyifegyver-tilalmi egyezmény perspektívái és jövője" - hangsúlyozta Rjabkov.

A diplomata kifejtette, Moszkva kételkedik benne: hogy az egyezményt és az OPCW-t a jelenlegi formájában fenn lehet tartani. Hozzátette, hogy sok függ majd az Egyesült Államok, Nagy-Britannia Franciaország, valamint az OPCW technikai titkárságának magatartásától.

Rjbakov azt hangoztatta, hogy a szerdán az OPCW reformjáról megtartott szavazás "nagyon komoly csapást" jelent mind a vegyifegyver-tilalmi egyezményre, mind az annak végrehajtását felügyelő szervezetre.

A helyettes tárcavezető elmondta, hogy Szergej Lavrov orosz és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter két héten belül találkozhat az orosz-amerikai csúcstalálkozó előkészítésére. Közölte, hogy Moszkva konkrét időpontokra tett javaslatot Washingtonnak a hadászati stabilitásról való tárgyalások felújítására.

Rjabkov arról is beszámolt, hogy Teherán kezdeményezte azon országok külügyminiszteri szintű találkozóját, amelyek az Egyesült Államok kilépése után továbbra is részesei maradtak az iráni atomprogramról megkötött megállapodásnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását