2019. február 22. - Gerzson

A békeszerető spanyolok

Spanyolország elkötelezett a világ békéje, fejlődése és biztonsága mellett - hangsúlyozta Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott munkamegbeszélésén, kedden Madridban.
2018. július 4. szerda 08:37 - HírExtra
 

"A NATO kollektív biztonságunk része, és országunk megmutatta, hogy határozott és elkötelezett szövetségese az euroatlanti biztonságnak" - idézte a szocialista politikus szavait a találkozóról kiadott hivatalos sajtóközlemény.

A tájékoztatás szerint a spanyol kormányfő szólt arról is, hogy a tagországok hozzájárulása a globális biztonsághoz nem mérhető kizárólag az anyagi ráfordítások százalékos arányával, hanem magában foglalja a rendelkezésre álló katonai képességeket is.

A közlemény kitért arra, hogy Spanyolország jelenleg mintegy 3200 fővel vesz részt nemzetközi biztonsági feladatok ellátásában.

Jens Stoltenberg "értékes és hűséges" szövetségesnek nevezte a dél-európai országot, amely számos misszióhoz és művelethez járult hozzá Litvániától kezdve, Törökországon, Irakon át Afganisztánig.

A főtitkár azt is hangsúlyozta: szükséges megtalálni egy igazságos teherelosztást a NATO-partnerek számára ahhoz, hogy szembenézhessek az új kihívásokkal.

A spanyol sajtó a NATO-főtitkár látogatásának apropóján számolt be arról, hogy Donald Trump amerikai elnök - más országok vezetőihez hasonlóan - a spanyol kormányfőnek is levelet küldött.

Ebben emlékeztette arra a vállalásra, amelyet az atlanti szövetség rendkívüli csúcstalálkozóján, 2017 májusában fogadtak el arról, hogy minden tagállam, amely most GDP-jének kisebb részét fordítja katonai kiadásokra, 2024-re eléri a 2 százalékos arányt.

Az egy hónapja, bizalmi szavazással leváltott konzervatív kormány januárban tett ígéretet arra, hogy a következő hét évben megduplázza a katonai kiadásokat, ami a bruttó hazai össztermék (GDP) 1,53 százalékát jelenti, azaz 18 milliárd eurót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását