2019. április 22. - Csilla, Noémi
Jelentősen romolhatnak a brit gazdaság növekedési kilátásai 2019-ben, ha nem születik megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének feltételrendszeréről - figyelmeztetett legfrissebb előrejelzésében az egyik londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont.
2018. augusztus 1. szerda 09:05 - HírExtra
 

A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) szerdán ismertetett jelentésében a brit gazdaság mindössze 0,6 százalékos bővülését valószínűsítette 2019-re abban az esetben, ha márciusban megállapodás nélkül szűnik meg a szigetország EU-tagsága.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a tagság megszűnésének várható időpontjáig már csak nyolc hónap van hátra, a lehetséges Brexit-forgatókönyvek száma azonban nem csökken. Véleménye szerint mindeközben nő egy második népszavazás esélye, amelyen a szavazók a jövőbeni végső megállapodásról mondanának véleményt. Theresa May kormánya határozottan elutasítja ennek lehetőségét.

Az intézet az idei évre a 2012 óta legalacsonyabb, 1,4 százalékos gazdasági növekedést vár, egy általa kedvezőnek ítélt, az Európai Unióval szorosabb kapcsolatokat indítványozó Brexit-megállapodás esetén pedig jövőre 1,7 százalékos lehet a bővülés.

Tavaly 1,7 százalékkal, 2016-ban pedig 1,8 százalékkal nőtt a brit GDP. Ez lemaradást jelez a többi fejlett országhoz képest, a világ hét legfejlettebb gazdaságát tömörítő G7 csoport tagjai közül egyedül Nagy-Britanniában csökkent a növekedés üteme - emlékeztetett az intézet. 2016-ban még a második legerősebb növekedést jegyezték fel a G7 csoportban Nagy-Britanniában, tavaly már csak az ötödik helyen állt a szigetország.

A brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló tárgyalásokkal kapcsolatban az intézet megjegyezte, a Brexitet övező bizonytalanságok miatt különösen nehéz magabiztos előrejelzést adni a brit gazdaságról. Véleménye szerint nem vehető biztosra, hogy megegyezés születik az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a jövőbeni kapcsolatrendszerről, de ha mégis, megjósolhatatlan, hogy a politikusok, a vállalati szféra és a lakosság miként fogadja a megállapodásban foglaltakat.

Az intézet derülátó viszont a világgazdaság bővülésével kapcsolatban, és a tavalyihoz hasonló mértékű, 4 százalékos vagy még azt is meghaladó bővülésre számít, elsősorban a feltörekvő gazdaságok erősödése alapján. Középtávon azonban 3,5 százalékosra mérséklődhet a növekedés a kínai gazdaságnak a vártnál némileg gyengébb teljesítménye miatt - becsülte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását