2024. március 19. - József, Bánk

Egy hét múlva kezdődik a Fekete Zaj Fesztivál

Egy hét múlva kezdődik a Fekete Zaj Fesztivál a Mátrában. Az idén visszatérő 3 napos rendezvény bő 60 különleges zenekar koncertjét kínálja, de nem csak a zenéről szól: a megújult Mátra kempingben irodalmi és kulturális programok, a Mátra nevezetességeit bejáró szervezett kirándulások, különleges bábszínház és filmvetítések is várnak. A Zajongók augusztus 9-én, csütörtök este egy warm-up bulin is találkozhatnak az A38 Hajó tetőteraszán.
2018. augusztus 10. péntek 15:24 - HírExtra
 
Tudták, hogy Magyarországnak is van saját jetije? A mátranováki Fanyűvő állítólag elhagyott mátrai bányajáratokban jár, és bár a Fekete Zajon eddig még nem futottak össze vele, most mégis ez a lény lett a pályázati és szponzorpénzek nélkül működő, csak a belépőkből és közösségi támogatásokból szervezett fesztivál egyik színpad-névadója. A koncerthelyszín váltásban működő párja a mátrai lúdvércek után kapta a nevét, míg a harmadik, kisebbik színpad a fesztivál szellemiségét életben tartó civil szerveződés, a Fekete Zaj Osztálykirándulás nevet viseli. A három színpad és a tóparti akusztikus helyszín programja már megtalálható a fesztivál weboldalán.

A fesztiválra látogatók nemcsak a Mátra misztikus lényeivel ismerkedhetnek, hanem a valódi látnivalókkal is, hiszen szombaton és vasárnap is egész napos Zajtúrákat szerveznek napközben: a délelőtt 10-kor induló, vezetéses csoportok 17 órakor érnek vissza a helyszínre. Szombaton meglátogathatjuk a Kékestetőt, ahová régi bányák romjain és kisvasutak mentén vezet az út, a vasárnapi túra pedig egy elhagyatott repülőtér és borospincék érintésével vezet el a gyönyörű Szent Anna-tóhoz.

Akik a kirándulást kihagynák, azok sem unatkoznak majd a fesztiválon: a sástói csónakázás és a kilátó mellett ugyanis kulturális programok és workshopok is várnak minket. A Memento Mori (Emlékezz a halálra) Egyesület az elmúlást állítja középpontba: a szombati napon Wirt Letti Tánc az elmúlással című előadását láthatjuk, majd a Művészetek Völgyében és a Szigeten is megfordult Halál Kávéház keretében beszélgethetünk az élet és halál legfontosabb kérdéseiről, amely alkalmat kínál bárkinek arra, hogy elmélkedjen az élet végességén, s így az értelmén is.

A helyszínen workshopot és beszélgetéseket, felolvasásokat tart a Háttérzaj litzine (azaz irodalmi zine) is. Itt megtudhatjuk, hogy mire jó egy zine, hogyan készül, illetve azt is, hogy zinnek vagy zájnnak kell ejteni a self-publishing ezen ismét jelentős formáját. A workshopon egy közös zine-t is készíthetünk, és közben mindenki összerakhatja a saját mini-zine-jét is: ha van elképzelésed, írásod, képed, bármilyen üzeneted, akkor azt kollázstechnika, rajz, novella vagy vers formájában szabadjára engedheted, és eljuttathatod másokhoz. Emellett egy közös szövegcincára is sor kerül, ahol mindenki elhozhatja saját szövegét, írásait, amiket aztán közösen beszélnek meg, ezzel segítve egymást is az írásban.

Filmvetítések is szerepelnek a fesztivál programján, valamint Kiss Ágnes Un-Dead (Lugosi élete 9 képben) című 60 perces bábelőadása, amely erős atmoszférával és zenékkel szögez minket a székhez. Az előadáson a valaha élt legnagyobb vámpír, Drakula, azaz az Amerikában befutott Lugosi Béla életének filmjébe nyerhetünk betekintést.

Aki nem szeretne várni augusztus 17-éig, az akár ma este, augusztus 9-én is találkozhat néhány Zajongóval, hiszen az A38 Hajó tetőteraszán egy warm-up buli vár minket, amelyen szerepel T.Bali az I.O.N.-ból, illetve Machabray future goth / sadwave szettjét is meghallgathatjuk, és akár a helyszínen is megvehetjük a Fekete Zaj bérletünket.

Az augusztus 17-én kezdődő, háromnapos Fekete Zajon bő 60 zenekar, köztük 11 nemzetközi előadó játszik: Alcest, az Igorrr, a Crippled Black Phoenix, a Kælan Mikla, a Boy Harsher, az Aesthetic Perfection, Anna von Hausswolff, Julinko, Annelie és az Intimate Stranger. A hazai fellépők között szerepel a Vágtázó Halottkémek, a Middlemist Red és a Gustave Tiger is.

Fekete Zaj Fesztivál '18
2018. augusztus 17-18-19., péntek-vasárnap
Mátrafüred – Sástó
Belépő: 3 napos bérlet 11.990 Ft, a helyszínen 13.990 Ft. Napijegyek 4990 Ft.
Jegyek kaphatók a https://tixa.hu/feketezaj2018 weboldalon, valamint a CD Pincében, Wave Music Shopban Szállásfoglalás a https://tixa.hu/feketezaj2018_szallas oldalon.
 
Forrás: A38
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását