2024. március 19. - József, Bánk

Érdekes jelöltek az amcsi választásokon

Az Egyesült Államok négy államában tartottak kedden előválasztásokat, meglepetést az elemzőknek a demokraták okoztak: Minnesotában szomáliai gyökerű nő a képviselőjelöltjük, Vermontban pedig transznemű nő indul a kormányzói posztért.
2018. augusztus 15. szerda 13:39 - HírExtra
 
Connecticutban, Vermontban, Minnesotában és Wisconsinban tartottak előválasztásokat, amelyeken mindkét párt hívei arról döntöttek, hogy melyik jelölt szerepeljen a novemberi félidős - az elnöki ciklus félidejében tartott - választások jelöltlistáján. Novemberben a 435 tagú képviselőházat teljes egészében megújítják, míg a 100 tagú szenátus egyharmadát választják újra.

A novemberi kongresszusi választásokon a két középnyugati állam, Minnesota és Wisconsin eredményei döntőek lesznek: ebben a két államban ugyanis szoros versenyt jeleznek előre. Wisconsinban két évvel ezelőtt a republikánus Donald Trump aratott diadalt: 32 év után ő volt az első republikánus jelölt, aki győzni tudott ott, és a szomszédos Minnesotában is csupán hajszállal maradt le demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton mögött. Az előválasztási kampányban azonban a republikánus jelöltségért küzdők egymással vívtak éles szócsatát, és a belháborúban mindegyikük azt bizonygatta, hogy híve Donald Trump elnöknek.

Mind Wisconsint, mind Minnesotát mélyen érintik Trump kereskedelempolitikai döntései, elemzők szerint a védővámok ügye befolyásolhatja a választói döntéseket is. Minnesotában a demokraták Ilhan Omar személyében szomáliai gyökerű amerikai képviselőjelöltet választottak. Omar két évtizeddel ezelőtt, menekültként érkezett az Egyesült Államokba.

A múlt héten a michigani előválasztásokon a demokraták egy palesztin-amerikai politikusnőt, Rashida Tlaibot szavazták meg képviselőjelöltjüknek.

Mindkét középnyugati államban két évtized óta nem tapasztaltan magas volt a részvételi arány. Első kommentárjaikban a demokraták ezt bíztató jelként értékelték az őszi választásokra nézve.

Előválasztást tartottak Connecticutban és Vermontban is. Az északkeleti Vermontban könnyen nyerte el a szenátori újrajelölést Bernie Sanders, aki a 2016-os demokrata párti elnökjelöltségért folytatott küzdelemben Hillary Clinton vetélytársa volt. Sanders mindazonáltal nem demokrata párti színekben, hanem függetlenként indult.

Vermontban a demokraták kormányzójelöltje a transznemű Christine Hallquist lesz. A CNN hírtelevízió kommentárja szerint ezzel a döntéssel Vermont történelmet írt. Először fordul elő ugyanis, hogy az egyik nagy párt transznemű jelöltet indított az állam egészének politikáját befolyásoló választáson. Hallquist három másik demokrata párti jelöltet győzött le. Az eddigi előválasztásokon 43 transznemű jelölt indult, elsöprő többségükben a Demokrata Párt színeiben, néhányan függetlenként, egy jelöltet pedig a Zöld Párt indított.

Kedden este jelentették be az egy héttel korábban, Kansasben tartott kormányzói előválasztás eredményét is. A voksok egy hétig tartó összeszámolása után a két republikánus jelölt közül az a Kris Kobach győzött, akit Donald Trump elnök biztosított a támogatásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását