2024. március 19. - József, Bánk
Nem csak a külföldi megaprodukcióknak éri meg Magyarországon dolgozni, de a hazai film-, videó- és televízió műsorgyártó vállalkozások összárbevételének növekedése is töretlen 2013 óta – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.
2018. augusztus 16. csütörtök 08:39 -


A szektor meglehetősen fragmentált, hiszen a több százmilliós költségvetésű filmeket, műsorokat gyártó cégek mellett, ide tartoznak például az esküvői videók készítéséből élő egyszemélyes vállalkozások, valamint a különböző utómunkálatokat készítő cégek is. A működő cégek száma 2014 óta enyhe csökkenést mutat. Jelenleg több mint 3500 ilyen profilú vállalkozás működik hazánkban. A cégszám csökkenése elsősorban a legkisebbeket érintette.

A 100 millió forintnál kisebb árbevételt elért cégek esetében folyamatos csökkenés mellett, 2016 és 2017 között jelentős számú kis cég tűnt el a piacról. Ezzel szemben a 100 és 1000 millió forint közötti árbevétellel rendelkező cégek száma nem változott számottevően, az 1 milliárd árbevétel fölötti vállalkozások száma pedig még emelkedett is.



Jól megfigyelhető, hogy a szektor teljesítményét zömmel az 1 milliárd árbevétel fölötti cégek érték el. A középső szegmensben az árbevétel növekedés 2015-ben megállt, majd lassú csökkenésének indult, míg a legkisebb piaci szereplők árbevételének alakulása is hasonlóképpen alakult, de náluk 2017-ben indult a bevétel csökkenésnek.

Szintén kedvező képet mutat a felszámolási eljárások számának 2014 óta tartó folyamatos csökkenése, és a kényszertörlések számának 2015 óta elindult fogyatkozása is. Ugyanakkor a cégszámhoz mérten viszonylag magas végrehajtási eljárások száma azt mutatja, hogy a fizetési fegyelemmel vannak még gondok. A szektor cégfluktuációs indexe (CFI), amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, az országos átlag közelében volt 2014 és 2016 között, de a tavalyi évben már csökkenésnek indult.



A piaci szereplők 2014 és 2017 között több mint 716 millió forint vissza nem térítendő uniós pályázati forráshoz jutottak hozzá. Ez a szám elenyésző a gazdaságfejlesztési programokban allokált forrásokhoz képest, ugyanakkor a Nemzeti Filmalap, valamint a Nemzeti Kulturális Alap költségvetéséből évről-évre nagyságrendileg jóval több forrás érkezik a szektor szereplőihez- zárja elemzését Hantos Zoltán, a céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.
Forrás: Opten
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását