2024. március 29. - Auguszta

Nőtt az index

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 56,2 pont, magasabb a júliusi 53,3 pontnál, és a harmadik legmagasabb augusztusi érték 1995 óta annak ellenére, hogy a felmérésben vizsgált részindexek majdnem fele csökkent júliushoz képest. Az előző hónaphoz mért emelkedés azt jelzi, hogy a válaszadók kedvezőbb folyamatokról számoltak be - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn az MTI-vel.
2018. szeptember 3. hétfő 10:09 - HírExtra
 

A foglalkoztatottsági index, az elmúlt két hónaptól eltérően, augusztusban növekedésre utal és az ötödik legmagasabb augusztusi érték 1995 óta.

A termelési mennyiség indexe a júliusi értékéhez képest emelkedett, és 50,0 pont feletti értéke immár harminchatodik alkalommal jelez növekedést az előző hónappal összevetve. Az augusztusi érték átlag feletti, 1995 óta csak két alkalommal volt magasabb az index az évnek ebben a hónapjában.

Az új rendelések indexe erősödött, és 50,0 pont felett azt jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző havinál. Az MLBKT 1995 óta eddig csak egyszer mért magasabb augusztusi értékeket.

Az augusztusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júliushoz képest, és az ütem némileg gyorsult. Az index értéke tíz hónapja ismét 50,0 pont alatt van, és az idei a második legalacsonyabb augusztusi érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hét évben - közölték.

A vásárolt készletek első alkalommal szűkülnek 19 hónap után, de nagyon enyhe ütemben. Az idei augusztusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag alatti, és a kilencedik legkisebb augusztusi.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradt, így a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenegyedik legmagasabb augusztusi adat.

A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradt, amivel az árak további emelkedését jelzi a válaszadók szerint.

A késztermékkészletek szintje augusztusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de csökkenés üteme nem túl nagy. A korábbi augusztusi értékeket nézve, az idei átlag alattinak mondható, és a nyolcadik legkisebb 1995 óta - jelezte az MLBKT.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júliushoz képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincnyolc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindex értéke is emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradt, ami az export mennyiségének enyhébb bővülését jelzi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását