2019. augusztus 23. - Bence

Recesszió vár a britekre a Brexit miatt

Londoni pénzügyi elemzők szerint súlyos recessziót okozhat a brit gazdaságban, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.
2018. szeptember 4. kedd 13:03 - HírExtra
  

A The UK in a Changing Europe (Az Egyesült Királyság a változó Európában) nevű, elsősorban az Európai Unió és Nagy-Britannia gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszerének kutatására szakosodott londoni elemzőműhely hétfőn ismertetett 34 oldalas tanulmánya szerint megállapodás nélküli Brexit esetén a legaggasztóbb következmények közé tartozna a fogyasztói és az üzleti bizalomra, és ezen keresztül a fogyasztási kiadásokra gyakorolt hatás.

Az elemzés szerint a 2007-2008-as pénzügyi válság idején a brit pénzügyi rendszer kis híján összeomlott, és csak a Bank of England - a brit jegybank - által a bankrendszerbe juttatott likviditásinjekció akadályozta meg a teljes csődöt.

A ház szerint azonban nincs olyan intézmény, amely ugyanígy készen állna a kereskedelmi rendszer megvédésére megállapodás nélküli Brexit esetén, és ebben a helyzetben egyértelműen lehetséges - bár nem elkerülhetetlen - súlyos recesszió kialakulása a brit gazdaságban.

A tanulmány szerint a megállapodás elmaradása az újonnan szükségessé váló ellenőrzések miatt óriási terhet róna a brit vámhatóságokra és a kikötőkre, repülőterekre is, jelentős adminisztratív költségtöbbletet okozva.

Számos brit cég kényszerülne például eredetigazolási dokumentumok kiállítására, és az elemzés szerzőinek becslése szerint ez önmagában 4-15 százalékot adna hozzá egy-egy áruféleség termelési költségeihez.

A délkelet-angliai Dover kikötőjét mindez különösen súlyosan érintené, mivel a Doveren átáramló kereskedelmi forgalom csaknem teljes egésze az Európai Unióval folyik. Jelenleg minden 180 kamionból esetenként csak kettőt vetnek alá ellenőrzésnek a doveri kikötőben, de a kutatási adatok arra vallanak, hogy ha mindössze két perccel növekszik az összes kamion által Doverben eltöltött idő, az is 47 kilométeres folyamatos torlódást okozna a kikötőbe vezető M20-as autópályán - áll a The UK in a Changing Europe hétfőn bemutatott tanulmányában.

Ugyanerre a kockázatra a brit gazdaságban jelen lévő külföldi termelővállalatok is felhívták már a figyelmet.

A japán Honda autóipari konglomerátum brit érdekeltségeinek szakértői a londoni alsóház nemrégiben tartott meghallgatásán elmondták: a cég angliai üzeméhez hétpercenként érkeznek a kamionok az uniós beszállítóktól származó részegységekkel, és a raktárakban mindössze egynapi termeléshez szükséges készlet van.

A Honda szakértői szerint ha a kontinensről érkező részegység-behozatalt vámvizsgálatnak kell alávetni, a beszállítási folyamat ebből eredő minden negyedórányi késedelme 850 ezer font (csaknem 310 millió forint) halmozott éves veszteséget okozna a cégnek a tovagyűrűző fennakadások miatt.

A The UK in a Changing Europe tanulmánya szerint a vámok megjelenése az EU-val folytatott brit kereskedelemben jelentősen felhajtaná a nagy-britanniai élelmiszerárakat is, és ez különösen súlyosan érintené a szegényebb háztartásokat, amelyek az átlagosnál magasabb jövedelmi hányadot költenek élelmiszerre.

A cég becslése szerint a kereskedelmi megállapodás elmaradása esetén a húsfélék és a feldolgozott élelmiszerek kiskereskedelmi ára 7,3, illetve 3,7 százalékkal emelkedne, de ha a font tovább gyengül - éppen a megállapodás nélküli Brexit miatt -, az élelmiszerek még nagyobb mértékben drágulnának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását