2024. április 20. - Tivadar

Afrika-terv a menekültkérdésre

Franciaország és a három Benelux-állam vezetője a luxemburgi Bourglinsterben tartott egynapos tanácskozásukon abban egyeztek meg, hogy a szeptember 20-án Salzburgban tervezett informális uniós csúcstalálkozón javasolni fogják, az Európai Unió nyújtson pénzügyi támogatást az afrikai országoknak cserébe a migránsok útnak indulásának megakadályozásáért.
2018. szeptember 7. péntek 09:23 - HírExtra
 

A négy ország vezetője a migrációval, valamint Nagy-Britannia uniós kilépésével (Brexit) kapcsolatos politikájuk összehangolása végett tartott megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta, az uniós állam és kormányfőknek a migráció által érintett afrikai országokkal a Törökországgal létrehozott migrációs megállapodáshoz hasonló egyezmény megkötéséről kell dönteniük.

Charles Michel belga kormányfő elmondása szerint az Európai Uniónak egyfajta Marshall-tervet kell kidolgoznia konkrét gyakorlati megoldásokkal az afrikai partnerek bevonásával. A belga politikus hozzátette, az uniós csúcs lehetőséget kínál arra is, hogy "leleplezzék az Európai Unión belüli populista blokk ellentmondásait".

Mark Rutte holland kormányfő elmondta, javasolni fogják, hogy a migrációs nyomás által leginkább érintett országokat, elsősorban Olaszországot és Spanyolországot részesítsék további pénzügyi és logisztikai támogatásban, hogy minél hatékonyabban tudják lefolytatni a menedékjogi eljárásokat.

Emmanuel Macron francia elnök tájékoztatása szerint a vezetők egyetértettek abban, hogy a frontországoknak a pénzügyi segítség fokozására van szükség feladatuk ellátásához, ugyanakkor teljes körű felelősséget kell vállalniuk a migránsok és bevándorlók regisztrálásáért és a menedékkérelmek lefolytatásáért.

"A mai tanácskozáson sokat haladtunk előre, és konkrét javaslatokkal fogunk előállni a következő uniós csúcstalálkozón. Olyan előremutató megoldásokkal, amelyek tiszteletben tartják az értékeinket és hatékonyan kezelik a kihívásokat" - fogalmazott Macron.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását