2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Lehet jogi alap a nyomozásra a The New York Times című lapban megjelent, Donald Trump elnök vezetői képességét bíráló cikk névtelen szerzőjének azonosítása érdekében - mondta Mike Pence amerikai alelnök vasárnap a Fox televízióban sugárzott interjújában.
2018. szeptember 10. hétfő 07:27 - HírExtra
 

"Majd kiderítjük, hogy volt-e ennek (a cikknek) büntetőjogi vonzata is" - fogalmazott az alelnök. Hozzátette: Donald Trump elnök amiatt aggódik, hogy a cikkírónak köze lehet a "nemzetbiztonsági területhez" is.

A The New York Times című lap szerdán este jelentette meg véleményoldalán a Része vagyok a Trump-kormányzaton belüli ellenállásnak című írást, amelynek szerzője azt állította, hogy az elnöknek dolgozik, de ő és a hozzá hasonlóan gondolkodó kollégái fogadalmat tettek arra, hogy meghiúsítják Trump "elképzeléseinek egy részét". Az állítólagos munkatárs a többi között arról írt: korábban "suttogtak a kabinetben arról, hogy az alkotmány 25. kiegészítéséhez fordulnak". Ez az alkotmánykiegészítés lehetővé teszi, hogy az alelnök vegye át a hatalmat, ha az elnök nem képes ellátni a hivatali feladatait.

Mike Pence a Fox televízióban azt fejtegette: "fontos ügy", ha a The New York Times arról publikált névtelen vezércikket, hogy a kormányzaton belül vannak, akik "hazugságban élnek" és megpróbálják meghiúsítani "a megválasztott elnök programját".

Chris Wallace, a Fox televízió munkatársa az alelnök fejtegetésére felvetette: a véleménycikk ugyan "zavarba ejtő", de "nem törvényellenes". Mike Pence válaszában rámutatott: a kormányzat munkatársai esküt tesznek az alkotmányra, és ezt a cikk szerzőjének is meg kellett tennie.

"Nemcsak álnok, hanem nem is demokratikus, hogy ezek után a névtelen szerző a megválasztott elnök programjának meghiúsításán dolgozik" - fogalmazott Pence, és hozzátette, "ez tényleg támadás a demokráciánk ellen".

Donald Trump pénteken - egy észak-dakotai kampányrendezvényen újságíróknak nyilatkozva - kijelentette: Jeff Sessions igazságügyi miniszternek vizsgálatot kellene indítania a névtelen cikk ügyében. Az elnök szerint az igazságügyi tárcának fel kellene derítenie azt is, hogy ki a cikkíró és jelenleg hol tartózkodik. "Nem akarom, hogy jelen legyen a megbeszéléseinken" - tette hozzá, utalva a "Kínát, Oroszországot vagy Észak-Koreát érintő magas szinten tartott" egyeztetésekre.

Az elnök egyik tanácsadója, Kellyanne Conway a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva vasárnap arról beszélt: "talán" bűncselekmény történt, és ebben az esetben jogszerű lehet a nyomozás megindítása. Christopher Coons delaware-i demokrata párti szenátor ugyanakkor a Fox televíziónak azt mondta: nem tudja, van-e jogi alapja az igazságügyi tárcának a nyomozás megindításához. Leszögezte ugyanakkor, hogy a minisztérium függetlensége "demokráciánk alapköve".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását