2024. március 19. - József, Bánk
Egyértelműen bővül a hazai hajós piac, ezt a tendenciát tükrözte a szeptember 7. és 9. között, 23. alkalommal megrendezett Balaton Boat Show is. Az idén rekordszámokat produkáló seregszemle a magyar hajósipar egyik legfontosabb eseménye, az egyetlen vízen és vízparton rendezett hajókiállítás, aminek a balatonkenesei Kenese Marina-Port kikötő adott helyet.
2018. szeptember 13. csütörtök 07:32 - HírExtra

A hajós piacon évek óta tartó fellendülés továbbra is töretlen, a számos hazai, sőt még egy világpremier is azt mutatja, évről évre bővül a hajóvásárlók köre.

Évek óta konstans növekedés figyelhető meg a piacon, a tendenciákat pedig kiválóan tükrözik ezek a szakági kiállítások. A növekvő keresletre, a forgalmazók egyre szélesebb kínálat felvonultatásával válaszolnak, de a fellendülést mutatja a számos új piaci szereplő megjelenése is. Míg pár éve még csak a régóta stabilan működő, a válságot is megfelelő stratégiával átvészelő vállalkozások voltak jelen a seregszemléken, mostanra számos új magyarországi gyártó és sok eddig itthon nem forgalmazott márka képviselete jelent meg a kiállításon. A tendencia jelentkezik a vitorlás, elektromos és motoros hajók tekintetében egyaránt. A Balaton Boat Show 2015 óta több mint másfélszeresére nőtt, a kiállítók száma 3 év alatt 50%-kal, a bemutatott hajók száma pedig 75%-kal növekedett, a látogatók száma idénre megduplázódott – számolt be a rekordokról Rápolthy Edit, a kiállítás igazgatója.

Teltház, premierek, vásárlások

A kiállításon a vitorlás, elektromos és motoros hajók mellett teret kaptak vízi sporteszközök, kiegészítők, alkatrészek, ruházati termékek és ékszerek is. Közel 15 hajópremier – köztük egy világpremier – várta idén a látogatókat, de számos új márka is a Balaton Boat Show-t választotta a piacra lépés egyik startkövének. A helyszín sajátossága, hogy a vízen mutathatják be a kereskedők a hajókat, mindig fokozott érdeklődést generál. A vízi hajóhelyek a kiállítás előtt jó egy hónappal megteltek és idén először már az esemény végével befutottak a jelentkezések a következő évi seregszemlére. A Balaton nyújtotta környezet szélesebb körben vonzotta a vitorlás és elektromos hajó forgalmazókat, de jelen voltak a motoros hajókat, hajómotorokat bemutató jelentősebb cégek is.

A szeptemberi seregszemle kiváló lehetőséget kínált arra, hogy a hajózás iránt érdeklődők vagy hajóvásárláson gondolkodók felmérjék a kínálatot, személyesen találkozzanak a hajóépítőkkel és -forgalmazókkal, hisz minden jelentős piaci szereplő képviseltette magát. Ebben az időszakban érhetők el a legkedvezőbb feltételek az új hajó rendelésekre vonatkozóan, így az őszi hajókiállítás mindig kiváló lehetőség arra, hogy az érdeklődők megtalálják a számukra legvonzóbb ajánlatot. Sokan meg is találták számításukat, több kereskedő számolt be helyszíni értékesítésről, és jelentős számú komoly érdeklődő mutatkozott, így a kereskedők a kiállítást követő időszakban az ezen érdeklődések üzletkötéssé fordítására koncentrálnak elsősorban.

Összességében elmondható, hogy bíztató kilátásokkal tekintenek a kereskedők az őszi kiemelt értékesítési időszak elé, és sokan már azon törik a fejüket milyen kapacitással és ütemezésben tudják majd a jövő tavaszra megérkező hajókat minél hamarabb vízre tenni és a megrendelőknek átadni. A megnövekedett kereslet a vásárlások és az új hajók növekvő szervízhátteret és szakember gárdát követelnek, így komoly kihívás az is, hogy ezeknek az igényeknek meg tudjanak felelni mind a hazai gyártóműhelyek, mind a nemzetközi márkák forgalmazói.

Növekvő kereslet, növekvő méretek, befektetési érdeklődés

Tendenciaként mutatkozik a vitorlás hajók esetében a 35 láb feletti, sőt egyre inkább a 40 láb feletti hajók iránti növekvő igény. Sokan itthonra, akár nyaraló helyett, sokan befektetési céllal, sokan pedig külföldre keresnek hajókat. Idén többen számoltak be komplett charter flották iránti befektetői érdeklődésről is, ami bizony újabb lendületet ad a piacnak. A hajózás, mint szabadidő eltöltési lehetőség iránti növekvő igény hozza magával ezt a kereslet növekedést, melynek egy jelentős része bizony a motoros és elektromos hajók piacán csapódik le.

A Balatonon évek óta emelkedik, a kiállításon tapasztalható érdeklődés alapján pedig biztosan kijelenthető, hogy ugrásszerűen megnőtt az elektromos hajók iránti kereslet. Az elektromos hajók, a motorosok alternatívájaként egyre terjednek a legnagyobb hazai hajózható tavunkon, nagyon sokan választják ma már a vitorlások helyett is. Ezt a növekedést mutatta, hogy a Balaton Boat Show-n a már évek óta jelen lévő gyártók és forgalmazók mellett számos új cég is bemutatkozott hajókkal, vagy éppen beépíthető elektromos motorral, de a kiállításra elhozott világpremier is egy 36 lábas elektromos yacht volt. Tendencia ezen hajók esetében is, hogy egyre több 30-40 láb közötti, tágas életteret nyújtó, akár több hálószobát vagy fedélzeti konyhát is tartalmazó modell kerül vízre.

Együttműködés a Boat Show-k között

Stratégiai megállapodás is született az idei kiállításon, itt jelentette be ugyanis a hazai hajós piac két nagy rendezvénye a Balaton Boat Show és a Budapest Boat Show, hogy a jövőben kölcsönösen megosztva egymással tapasztalataikat, az események közös fejlesztésével, kommunikációs együttműködéssel és a kiállítók számára még kedvezőbb megjelenési feltételek biztosításával igyekeznek tovább segíteni a piac fejlődését, a kereslet és a kínálat találkozását.
Forrás: Bright Light Comm
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását