2024. március 19. - József, Bánk

Liberálisok: a Brexitet meg kell állítani!

A brit Liberális Demokraták vezetője szerint a Brexit megállítható és meg is kell állítani.
2018. szeptember 19. szerda 08:13 - HírExtra
 

Sir Vince Cable a harmadik legnagyobb országos brit parlamenti párt Brightonban tartott éves kongresszusának keddi zárónapján elmondott beszédében kijelentette: egyre többen ismerik fel, hogy a brit EU-tagság megszűnésének fájdalmas és költséges következményei lesznek. Cable szerint e következmények nagyon fájdalmasak és nagyon költségesek lehetnek különösen akkor, ha Nagy-Britannia úgy "zuhan ki" az Európai Unióból, hogy nem sikerül megállapodásra jutnia az EU-val a jövőbeni kapcsolatrendszerről.

A brit liberális párt vezetője úgy fogalmazott: "lehet, hogy a Brexit időpontja március 29., de csak lehet, hiszen a Brexit nem elkerülhetetlen, a Brexit megállítható és meg is kell állítani".

Cable arra utalt, hogy a Nagy-Britannia várhatóan 2019. március 29-én távozik az EU-ból. Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök ugyanis tavaly március 29-én jelentette be, hogy aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkét, amelynek alapján - hacsak a kilépési szerződés korábbi dátumot nem állapít meg, de ezzel sem Londonban, sem Brüsszelben nem számolnak reális lehetőségként - a brit EU-tagság az aktiválás bejelentése után két évvel szűnik meg, akkor is, ha addig nem születik megállapodás a távozás feltételrendszeréről. Az 50. cikk szerint a tagállamok konszenzussal dönthetnek ugyan a kilépési tárgyalások meghosszabbításáról, de ennek lehetősége eddig nem merült fel.

A Liberális Demokraták vezetője keddi kongresszusi beszédében mindazonáltal kijelentette: óriási azoknak a száma, akik egyszerűen nem fogadják el, hogy Nagy-Britannia belesodródjon egy "zűrzavaros, költséges válásba", nem fogadják el, hogy az ország nem gondolhatja meg magát, és nem fogadják el azt sem, hogy egyetlen nemzedék egy szűk többségű döntéssel tönkreteszi a következő nemzedék jövőjét.

Vince Cable e kijelentése egyenes utalás volt arra, hogy a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson - amelyen országos átlagban a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe - a 18 és 24 év közötti brit választók 71 százaléka a bennmaradásra, a 65 éven felüliek 64 százaléka pedig a kilépésre voksolt.

A liberális vezető keddi beszédében kijelentette: véleménye szerint Theresa May sem hisz igazán a Brexitben, sőt lelke mélyén maga is tudja, hogy a kilépés rossz ötlet.

Cable szerint még mindig van idő arra, hogy a kormányfő beismerje: semmiféle olyan megállapodás nem köthető Brüsszellel, amely jobb lenne Nagy-Britannia számára, mint a bennmaradás az Európai Unióban.

A Liberális Demokraták vezetője szerint Theresa May ennek beismerésével nyitottá válhat arra is, hogy népszavazás dönthessen a kilépés feltételrendszeréről.
A brit kormányfő azonban minden eddigi nyilatkozatában mereven elvetette bármiféle újabb referendum gondolatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását