2024. március 19. - József, Bánk
Továbbra is a kis és közepes méretű panellakások iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet a IV. és XV. kerület ingatlanpiacán. Ennek hatására az árak is tovább emelkedtek.
2018. szeptember 19. szerda 07:01 - HírExtra
 

A Balla Ingatlan statisztikai adatai szerint az év eleje óta a kis és közepes méretű panellakásoknál 5 százalék körüli áremelkedés következett be a IV. és XV. kerületben, míg a téglaépítésű társasházi lakásoknál és a családi házaknál stagnálás jellemző - mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Jelenleg a legfelkapottabb lakástípus a két kerületben a másfél szobás és az egy plusz kétszobás panellakás. Előbbiek átlagosan 500 ezer forintos, míg utóbbiak 400-500 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát. Számít persze az elhelyezkedés is, de a vevői preferenciák változatlanok: leginkább a központi fekvésű, de csendes ingatlanokat keresik, melyek kiváló közlekedés adottságokkal és infrastruktúrával rendelkeznek.

Annak ellenére, hogy a kis és közepes méretű panelek ára töretlenül emelkedik, ennél a kategóriánál szerény a különbség a hirdetési és eladási árak között: mindössze néhány százezer forintról beszélhetünk. Ezzel szemben a nagyobb értékű, kevésbé gyorsan forgó ingatlanok esetében akár az 5-10 százalékot is elérheti a túlárazás mértéke. Ami egyben jelzi azt is, hogy mennyit lehet alkudni egy-egy ingatlan hirdetési árából.

Reális árazás esetén a leggyorsabban a panellakások, illetve a kisméretű lakások kelnek el: mindössze 1-2 hónapra van szükség az eladásukhoz. A nagyobb értékű téglalakásoknál az értékesítési idő 3-6 hónapra nő, míg családi házaknál eléri a 6-9 hónapot is. Ezek az értékek azonban nagymértékben függenek attól, hogy miként árazzák be lakásaikat a tulajdonosok. Ha ingatlanközvetítőre bízzák az árazást, akkor az átlagosnál gyorsabb értékesítésre számíthatnak.

Az említett lakásáraknál az újépítésű lakások árai sem sokkal magasabbak: a négyzetméterárak - mérettől is függően - 550-650 ezer forint között alakulnak. A Balla Ingatlan szakembereinek tapasztalatai azt mutatják, hogy ez a csekély árkülönbség is számít: ebben a szegmensben jelentős túlkínálatról beszélhetünk, vagyis kevesebb az érdeklődő, mint az eladó újépítésű lakás. És ami még fontos, újépítésűeket inkább csak az újpesti részen keressünk, mert a XV. kerületben csak elenyésző számban vannak jelen.

Talán a magasra kúszó árak is közrejátszanak abban, hogy egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a lakáshitelek iránt. Balla Frigyes tájékoztatása szerint a vevők mintegy 40-50 százaléka igyekszik élni a bankok által kínált különböző hitel-lehetőségekkel. A leggyakoribb hitelösszeg egyébként 10 millió forint környékén alakul.

A szakember arra is kitért, hogy a hazai vásárlók mellett jelen vannak a piacon a külföldi vevők is: a két észak pesti kerületben elsősorban a kínai és vietnámi vásárlók jelenléte meghatározó. Természetesen ők is főként panellakásokat keresnek, ugyanakkor célkeresztjükbe kerülnek időnként a családi házak is a XV. kerület kertvárosi övezeteiben.

A magas árak ellenére a befektetők sem koptak ki teljesen a piacról: a vevők 15-20 százaléka még mindig bérbeadási szándékkal vásárol ingatlant. Ugyanakkor, ha a bérlakáspiacon nézünk körül, akkor azt látjuk, hogy az elmúlt fél évben csökkent a kereslet a kiadó lakások iránt, miközben a bérleti díjak változatlanul magasan járnak. A leginkább keresett, 1,5 szobás lakások esetében, mindkét kerületben 100-120 ezer forint körül alakul a havi bérleti díj, rezsi nélkül számolva.

Végül pedig, ami a jövőt illeti, Balla Frigyes szerint a közeljövőben talán az októberi hitelfelvételi szigorítások hozhatnak némi változást az ingatlanpiacon. A hatás mértéke persze kérdéses, ugyanakkor már nem kell sokat várni arra, hogy megtapasztaljuk.
 
Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását