2024. március 19. - József, Bánk

Megkerülték az uniós vámokat a britek?

Újabb szakaszba léptette hétfőn az Európai Bizottság az egyes kínai termékek importja után tömegesen elmaradt vámbevételek miatt az Egyesült Királyság ellen márciusban megindított kötelezettségszegési eljárást.
2018. szeptember 24. hétfő 14:50 - HírExtra
 

A brüsszeli testület közölte, hogy úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött a londoni kormánynak, amely a második szakaszát jelenti az unió pénzügyi érdekeinek védelme érdekében kezdeményezett jogsértési eljárásnak.

Az eljárást az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) tavalyi jelentése nyomán indították meg, amely szerint az Egyesült Királyságban bizonyos importőrök fiktív és hamis számlákkal, illetve valótlan vámnyilatkozatokkal kerülik meg jelentős összegek megfizetését kínai termékek - főleg textiláruk és cipők - behozatalakor. A bizottság további vizsgálatai később megerősítették, hogy a brit hatóságok a felszólítások ellenére sem léptek fel megfelelő módon a 2011 és 2017 közötti időszakban rendkívüli léptékben elkövetett alulértékeléses csalás ellen.

Mint írták, a szakértők számításai szerint a csalás mintegy 2,7 milliárd eurós veszteséget okozott az EU költségvetésének 2011 novembere és 2017 októbere között. Ráadásul az Egyesült Királyság megsértette az áfára vonatkozó uniós szabályokat is, amivel további potenciális veszteségeket okozott a közösségi büdzsének.

Az Európai Bizottság kiemelte: minden tagállam, így az Egyesült Királyság is felelős az uniós jogszabályok megsértésének pénzügyi következményeiért.

A szigetországnak két hónapja van a helyzet rendezésére, különben az Európai Bíróságon folytatódhat az ügy.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását