2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megfizethetetlen a 13. kerület

A túl magasra emelkedő ingatlanárak nehéz helyzetbe hozzák a potenciális vevőket a 13. kerület ingatlanpiacán. Olyannyira, hogy érezhetően elkezdtek a kijjebb eső kerületek felé kacsingatni, ahol még megfizethető árakkal találkoznak. - derül ki a Balla Ingatlan elemzéséből.
2018. október 16. kedd 16:23 - HírExtra
 „Míg az elmúlt években a keresleti piac volt jellemző a XIII. kerületben, addig a helyzet mára megváltozni látszik: rendkívül sok az újépítésű projekt és használt ingatlanokból is bőséges a kínálat, mind az eladó, mind a bérelhető lakások esetében.” - mondta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Irreális elképzelések eladói és vevői oldalon is


Az árak viszont elértek egy olyan szintre, ami az átlagemberek számára szinte már a megfizethetetlen kategóriát jelenti. Ebben közrejátszik az is, hogy sok ingatlant hirdetnek meg irreális árakon, ami azt eredményezi, hogy a piacra lépő tulajdonosok az így kialakult árszinthez igazítják a hirdetési áraikat. Ezzel viszont csak a saját, és az ingatlanközvetítők dolgát nehezítik meg az eladásnál, hiszen a piaci realitásoktól elrugaszkodott árért nem tudják értékesíteni az ingatlanjukat.

„Az év eleje óta bekövetkezett, akár 20-30 százalékos áremelkedés azt eredményezte, hogy a vásárlók egyre inkább a kijjebb eső kerületekben néznek körül elfogadható árú eladó ingatlanok után kutatva. Ugyanakkor az érdeklődés visszafogottabbá válását talán már az eladók is érzékelik, mert az árak jelenleg stagnálnak a piacon, tehát nincs szó már a korábban jellemző áremelkedés folytatódásáról.” - véli Tóth Viktória.

Jelenleg a hirdetési és a reálisnak tekinthető eladási árak között mintegy 5-15 százalék a különbség, de persze nagy a szórás. Akkor kisebb az arány és persze gyorsabb az értékesítés, ha a tulajdonos elfogadja az ingatlanközvetítő szakember véleményét az árazással kapcsolatban, és nem saját elképzelését követi, mely a hirdetési portálokon látható árakból levont téves következtetésen alapul.

„Az alkut egyébként az ingatlanközvetítők is beleveszik az árba, hiszen tudják: a vevők szeretnek alkudozni” - hangsúlyozta a szakember. Az alkuval szerinte semmi gond nincs, ugyanakkor találkozni néha a vevői oldalon is a valóságtól egészen elrugaszkodott elképzelésekkel, ami az alku mértékében nyilvánul meg. „A reális alku 5-10 százalékra tehető jelenleg.” - tette hozzá.

Jól jellemzi a helyzetet az is, hogy a befektetők mára szinte teljesen eltűntek a piacról, miután az elmúlt években majdnem minden felújítandó ingatlant felvásároltak. Ami pedig megmaradt, azt olyan áron kínálja a tulajdonosa, hogy a befektetőknek nem éri meg belevágni az üzletbe. „A külföldiek közül az ázsiai vevők vannak még jelen, az orosz és ukrán érdeklődők csak elvétve bukkannak fel.” - jegyezte meg a szakértő.

Mit keresnek a vevők?

A magas árak ellenére érzékelhető a kereslet szinte minden típus és kategória iránt a kerületben. Errefelé is népszerűek természetesen a panellakások, melyek négyzetméterára 450-600 ezer forint között változik, az elhelyezkedéstől, a környezeti adottságoktól és a társasház állapotától függően. Nem sokkal drágábbak az újépítésű ingatlanok sem, hiszen 750 ezer forintos négyzetméterárnál kezdődik a kínálat, ugyanakkor persze 1,2 millió forintos négyzetméterárak is előfordulnak.

Ami a területi elhelyezkedést illeti, a vevők továbbra is nagyon keresik az újlipótvárosi ingatlanokat, de a vágyaiknak gátat szabnak az árak. A legdrágább utcák közé itt a Kárpát utca, a Pozsonyi út és a Szent István Park környéke tartozik. Ugyancsak vonzó sokak számára a Vizafogó városrész környéke is a Duna közelsége, a jó közlekedés és az igényes környezet miatt, hiszen szép játszóterek és parkok találhatók errefelé. Emellett persze Angyalföld is népszerű a közösségi terek, a zöld területek és nem utolsósorban amiatt, hogy az árak itt még megfizethetők - hangsúlyozta Tóth Viktória.

Szintén jelentős érdeklődés mutatkozik az újépítésű lakások iránt is, de problémát jelent a vevők számára, hogy ezeknek az ingatlanoknak is dinamikusan nő az ára, és a magasabb árakat egyre kevesebben engedhetik meg maguknak. A kedvező banki kölcsönök miatt ugyan egy kicsit megnőtt azok száma, akik belevágnak újépítésű ingatlan vásárlásába, de átlagosan ők is legfeljebb 10-15 millió forintos hitelt vesznek fel.

„Akinek pedig nincs meg a kellő önereje sem, hogy hitelt vegyen fel, az a bérlakások piacán próbálkozhat. Sajnos, azonban a bérleti díjak is az “egekbe szaladtak”, így a kereslet ugyan jelentős, de megfizethető bérleményeké kevésbé.” - magyarázta a Balla Ingatlan szakértője. Már az is ritka, ha 100 ezer forintért talál valaki kiadó lakást a kerületben. A kínálat alját most már inkább a 120 ezer forintos szint jelenti, amihez persze hozzá kell számolni a rezsiköltséget is.

Tóth Viktória mindezek miatt leginkább abban reménykedik, hogy az elkövetkező hónapokban kissé “visszarendeződik” a piac. Mivel az árak most a vevők által megfizethetőnek tartott szint felett járnak akár eladó, akár kiadó lakásokról beszélünk, ez pedig hosszú távon nem igazán tartható fent.
Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását