2019. április 22. - Csilla, Noémi

Erős női karakterek a vásznon

Erős női karaktereket bemutató három európai alkotás versenyez az Európai Parlament (EP) Lux filmdíjáért, a filmeket novembertől vetítik Európa minden országában - közölte az uniós parlament szerdán.
2018. október 18. csütörtök 09:23 - HírExtra


A tájékoztatás szerint a Lux filmdíj idei döntősei - A másik oldal, az Izlandi amazon és a Styx című filmek - mind olyan európai alkotások, amelyek különleges élettörténeteken keresztül mutatják be három nő küzdelmét a boldogságért, olyan kulcsfontosságú témákat érintve, mint az élet értékei, a felelősség, a migráció, a nacionalizmus vagy a környezetvédelem.

Mint közölték, Benedikt Erlingsson, az Izlandi amazon rendezője energetikus és életigenlő filmet készített egy zenetanárnő és környezetvédelmi aktivista kettős életéről. A szerb Mila Turajlic A másik oldal című dokumentumfilmje egy család történetén keresztül mutatja be az ország demokráciáért folytatott küzdelmét. Az osztrák Wolfgang Fischer, a Styx rendezője pedig a menekültválságot dolgozza fel egy vitorlázónő morális vívódását követve.

A parlamenti sajtóiroda közlése szerint mindhárom filmet az Európai Uniónak mind a 24 hivatalos nyelvén, így magyarul is feliratozzák, és októbertől decemberig vetítik az európai mozikban.

Mint írták, Magyarországon az Uránia moziban lehet megnézni a filmeket, a Styxet november 7-én, A másik oldalt november 8-án, az Izlandi amazont november 9-én. Az EP budapesti irodája október 26-tól játékot indít, amelyen jegyeket lehet nyerni a vetítésekre.

A győztes filmet az EP-képviselők választják ki, de a nézők is szavazhatnak 2019. január 31-ig a Lux filmdíj honlapján.

A tájékoztatás szerint a filmdíj idei nyertesét novemberben jelenti be az uniós parlament, a díjátadót november 14-én, kedden Strasbourgban rendezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását