2024. március 19. - József, Bánk

Nőtt az átlagkereset

Augusztusban a bruttó átlagkereset 321 172 forint, a nettó átlagkereset 213 579 forint volt, egyformán 10,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az év első nyolc hónapjában a keresetek 11,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2018. október 19. péntek 12:32 - HírExtra
 

A reálkeresetek éves emelkedése augusztusban 6,5 százalékos, az év első nyolc hónapjában 9,0 százalékos volt a 3,4, illetve 2,6 százalékos inflációval számolva.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva az átlagos bruttó kereset 331 410 forint volt az év nyolcadik hónapjában.

A vállalkozásoknál 11,2 százalékkal 332 700 forintra nőtt augusztusra a bruttó átlagkereset a közfoglalkoztatottak nélkül, a költségvetési szférában 332 600 forint, 2,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál, mert tavaly augusztusban átlagosan 20 ezer forinttal nagyobb volt az egyszeri nem rendszeres kifizetés, mint idén. A rendszeres jövedelmek az állami szektorban 9,3 százalékkal emelkedtek, míg a prémiumok, jutalmak és más egyszeri kifizetések az egy évvel korábbi negyedére csökkentek. A vállalkozásoknál a rendszeres keresetek az átlaggal azonos mértékben emelkedtek, az egyszeri kifizetések átlagosan 13 ezer 800 forintra emelkedtek.

Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 213 600 forint volt idén augusztusban, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 222 100 forintra becsülhető - fűzte hozzá a KSH.

A növekedésre a munkaerő-kereslet élénkülése, a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással - fűzte hozzá a jelentés.

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál teljes munkaidőben alkalmazásban állók létszáma idén augusztusban 101 ezerrel, 2,6 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

A feldolgozóiparban átlagosan 10,9, az építőiparban 11,9 százalékkal nőttek egy év alatt az átlagkeresetek és ezzel 321 ezer illetve 242 ezer forintot értek el. A kereskedelmi és gépjármű javítási szolgáltatások területén 285 ezer forint volt az augusztusi átlagkereset, az idegenforgalomban és vendéglátásban 208 ezer forint volt az átlagkereset 12,3, illetve 13,8 százalékos emelkedés eredményeként. A pénzügyi, biztosítási szektorban 8,4 százalékos emelkedéssel 521 ezer forintra nőttek a keresetek, de nem sokkal kevesebb, 514 ezer volt a bruttó keresetek átlaga az infokommunikációs szektorban, ahol 10,4 százalékos éves emelkedést regisztrált a KSH.

A közszférán belül a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén 7,6 százalékkal nagyobb, 372 ezer forint volt az augusztusi átlagkereset, az egészségügyben 17,3 százalékkal 330 ezer forintra nőtt az átlag, míg az oktatásban 310 ezer forintos átlagkeresetet regisztrált a KSH, 8,5 százalékkal magasabbat a tavaly augusztusinál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását