2024. március 19. - József, Bánk

Az MTVA is beleáll a lengyel barátságba

Tematikus nappal emlékezik meg a lengyel függetlenség 100. évfordulójáról az M5 kulturális csatorna vasárnap, a műsor nézői a nagy múltú magyar-lengyel kulturális, történelmi és társadalmi kapcsolatokról kaphatnak képet a meghívott vendégek és az élő bejelentkezések segítségével - mondta el Siklósi Beatrix csatornaigazgató az MTI-nek csütörtökön.
2018. november 8. csütörtök 14:33 - HírExtra
 

Az M5 csatorna stábja a nap folyamán több alkalommal bejelentkezik Varsóból és tájékoztatja a nézőket az ottani ünnepségekről, emellett a budapesti megemlékezésekről is hírt adnak.

Siklósi Beatrix kiemelte, hogy az évforduló alkalmából exkluzív interjút adott az M5 csatornának Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, ezt is a Függetlenül - 100 éve szabad Lengyelország című műsorfolyamban láthatják a nézők.

Vasárnap 9 és 19 óra között hat tematikus blokkban lesz szó a magyar-lengyel kapcsolatokról, film, színház, irodalom, történelem és zene kerül a fókuszba. A stúdió vendége lesz Vásáry Tamás és Bogányi Gergely zongoraművész; valamint Kovács István történész, író, a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok szakértője is - tette hozzá a csatornaigazgató. A műsorban felidézik a lengyel kultúra emblematikus alakjait, így Andrzej Wajda filmrendező életművét és Chopin muzsikája is felcsendül.

Siklósi Beatrix elmondta, hogy az M5 csatorna munkatársai meglepetéssel is készültek: megtanulták lengyelül Adam Mickiewicz Az utas című költeményét, amelyet a tematikus napon mutatnak be, de a csatorna Facebook-oldalán is látható lesz, emellett eljuttatják a lengyel közszolgálati kulturális csatornának is.

A csatornaigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalabb korosztályt is igyekeznek megszólítani, ezért Gaskó Balázs egy gyerekcsoporttal a nap folyamán budapesti lengyel emlékhelyeket keres fel, amelyeknél játékos vetélkedőkkel idézik fel a lengyel vonatkozású eseményeket.

Siklósi Beatrix felidézte: a vasárnapi tematikus műsor annak eredményeként valósul meg, hogy a közelmúltban együttműködésről állapodott meg a lengyel közszolgálati kulturális csatorna vezetőjével. Ennek eredményeként a lengyel adón október 23-án már megemlékeztek az 1956-os forradalomról.

A csatornaigazgató fontosnak nevezte, hogy a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulóján, november 11-én az M5 kulturális csatorna is bekapcsolódik a lengyelországi emlékév eseményeibe, hiszen a két nép történelme ezer szállal kapcsolódott és kapcsolódik ma is egymáshoz. "Lengyelország és Magyarország kapcsolata nemcsak egy történelmi emlék, hanem egy nagyon is élő kulturális és társadalmi viszony, amit ápolni és fejleszteni kell" - jegyezte meg Siklósi Beatrix.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását